Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2008

Echte vrienden zijn kritisch

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Anton de Wit

Echte vriendschap draait niet alleen om plezier: ‘Je bent bevriend met iemand, omdat hij deugt.’ Volgens de Nijmeegse filosoof Paul van Tongeren is het goed om je vriendschappen tegen het licht te houden. ‘Daardoor voorkom je dat je er ineens alleen voor staat wanneer je van baan verandert, of je schoonheid verliest.’  

Vrienden maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Je meldt je aan bij een populaire social media kanaal. Je bladert wat door de profielen van andere gebruikers en klikt op ‘Toevoegen als vriend’. Op een avondje surfen heb je zo een indrukwekkend netwerk vrienden bij elkaar gesprokkeld: een oude schoolvriend, je buurmeisje, Madonna, je zwager in Canada, Jan-Peter Balkenende, een collega en drie volslagen vreemden die net als jij van Madonna houden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.