Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Felix en Sofie: Robotrechten en ritueel burgerschap

Moeten we robots serieus gaan nemen? En is het burgerschap in Nederland geritualiseerd?

De nieuwe robots kunnen bijna alles: stofzuigen, met katten spelen, bommen onklaar maken. Maar stel dat de toekomstige robots zulke complexe machines worden dat we kunnen spreken van een soort bewustzijn. Zouden we ze dan ook mensenrechten moeten geven? Voor ethici als Peter Singer is dit op het moment de belangrijke vraag. Martijntje Smits, techniekfilosoof bij het Rathenau Instituut is van mening dat er dringendere filosofische vragen gesteld moeten worden. Wat zeggen robots over mensen? Hoe moeten wij ons verhouden tot robots? Welke rol zullen robots gaan spelen in de toekomst en wat voegen zij toe?

Oskar Verkaaik is antropoloog aan de UVA en schreef een wijsgerig geïnspireerd essay over de staat van het land. Een land dat steeds meer in de ban is van cultuur. Meer dan ooit worden culturele verschillen tussen bevolkingsgroepen benadrukt. Maar een diepgravende antropologische analyse van wat er in Nederland gaande is, ontbrak tot dusver. Ritueel burgerschap is deels een etnografie van gemeentelijke inburgeringsrituele. Hoe ziet dat geritualiseerde Nederland er eigenlijk uit? Maar het roept ook diepgravender vragen op voor gesprek: over seculiere waarden die in het Nederland van nu boven elke twijfel verheven lijken. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Waarom denken veel Nederlanders dat vrijheid en religie elkaar uitsluiten? Bestaat er een seculiere passie met haar eigen hartstochten en blinde vlekken? Is het secularisme zelf geritualiseerd? En tot slot: wat gebeurt er als de antropologie wordt uitgehuwelijkt aan de filosofie? U bent getuige. Interview: Marjolijn Voogel.

Locatie: Felix Merites, Keizersgracht 324, Amsterdam.

EVENEMENT
dinsdag 16 februari 2010 - maandag 30 november -1
Amsterdam
kosten : gratis

organisatoren

Felis & Sofie

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Felis & Sofie.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.