Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Filosofisch Café Groningen - De mens als vrouw

Sytske Veltman wil samen met u tijdens de lezing ingaan op bovenstaande problematiek. In haar inleiding gaat zij o.a. in op de filosofie van Simone de Beauvoir en Luce Irigaray over het begrip vrouwelijke identiteit. Drs. Sytske Veltman is historica en docente filosofie. Zij houdt zich bezig met de betekenis en interpretatie van begrippen als uiterlijk, uiterlijkheid, innerlijk en innerlijkheid in de religieuze geschriften van Maarten Luther.

Dr. Liesbeth Woertman zegt in de documentaire 'Beperkt Houdbaar (2007) van Sunny Bergman o.a. dat vanuit historisch en/of cultureel perspectief vrouwelijkheid en schoonheid heel erg met elkaar verweven zijn . Je bent meer vrouw naarmate je mooier wordt gevonden, want je vrouwelijkheid is gekoppeld aan je schoonheid, terwijl bij mannen mannelijkheid sterk is gekoppeld aan status. Dat is heel universeel. Dat maakt ook dat vrouwen gevoelig zijn voor opmerkingen over het uiterlijk, omdat het niet om een oppervlakkig fenomeen gaat, maar omdat de hele existentie op het spel staat. In de jaren zeventig is een begin gemaakt met de loskoppeling van deze verwevenheid door de vrouwenbeweging, maar het lijkt er op dat het uiterlijk nog nimmer zo belangrijk is geweest en de verwevenheid tussen vrouwelijkheid en schoonheid nog nooit zo groot is geweest als juist nu. Mevrouw Woertman noemt dit een wonderlijke ontwikkeling.

Plaats: het Schimmelpenninck Huys, Oosterstraat 53 te Groningen.

Reserveren niet mogelijk.

EVENEMENT
dinsdag 2 februari 2010 - dinsdag 2 februari 2010
Groningen
kosten : € 4,50. €3,50 studententarief

organisatoren

Filosofisch café Philos

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Filosofisch café Philos.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.