Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

In alle dingen heb ik rust gezocht

De weg naar eenheid van Meister Eckhart en zenmeester Dōgen.

Iedere dag worden wij met een veelheid aan mensen, dieren en dingen geconfronteerd. Ook in onszelf treffen we een constant veranderende stroom van gedachten en gevoelens aan. Hoe kunnen wij rust vinden te midden van deze drukte? De beroemde middeleeuwse denkers Meister Eckhart en zenmeester Dōgen geven een urgent en actueel antwoord.

Inhoud
Meister Eckhart en zenmeester Dōgen ontvouwen in hun geschriften een filosofische levenskunst. Hun centrale uitgangspunt is dat het leven zijn eigen zin vormt. Het zoeken van een betekenis in een hogere dimensie of gefixeerd doel is dan ook zinloos. In plaats daarvan kan de mens zich beter proberen te verbinden met de bron waaruit hij voortkomt (God in het geval van Eckhart) of de grote verwevenheid van alles met alles (Dōgen). Om deze mysterieuze eenheid met het bestaan te ontdekken, dient de mens zijn eigen preoccupaties of ‘dikke ik’ los te laten. Zo kan hij belangeloos in contact treden met alles en iedereen. De ethiek van de dominicaan en de zenmeester is dan ook niet normatief, maar komt van binnenuit. Namelijk: vanuit het besef dat alle dingen uit één bron voortkomen (Eckhart) of onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn (Dōgen).

Tijdens de cursus krijgt u inzicht in de levenskunst van Eckhart en Dōgen aan de hand van hun denken over de onkenbaarheid van de bron, hun reflectie op tijd en eeuwigheid en hun adviezen om geforceerde doelen los te laten. Op die manier denkt u na over de overeenkomsten en verschillen tussen middeleeuwse westerse en oosterse filosofie. Bovendien heeft u de gelegenheid om op grond van de opgedane kennis zelf uw standpunt tussen oost en west te bepalen: een mogelijkheid die tijdgenoten van Eckhart en Dōgen niet hadden!

Opzet
Per bijeenkomst bestudeert u een hoofdstuk uit het cursusboek. Deze tekst wordt aangevuld met preekfragmenten van Meister Eckhart en teksten van Dōgen.

Onderwijsvorm
Werkcollege met ruimte voor discussie.

Literatuur
Michel Dijkstra, In alle dingen heb ik rust gezocht. De weg naar eenheid van Meister Eckhart en zenmeester Dōgen, Vantilt (2019).

Docent
Michel Dijkstra is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in Filosofie Magazine en Volzin. Eerder schreef hij onder andere Zenboeddhisme (Ambo, 2010), Inleiding taoïstische filosofie (redactie, ISVW uitgevers, 2015) en In alle dingen heb ik rust gezocht (Vantilt, 2019). Dijkstra promoveerde aan de Radboud Universiteit op een vergelijking tussen Meister Eckhart en zenmeester Dōgen.

CURSUS
woensdag 30 januari 2019 - dinsdag 9 april 2019
19:00 tot 20:00
Nijmegen
kosten : €196

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 024-3613083

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.