Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Vrienden, vreemden en ‘vijanden’

Vertrouwen versus polarisatie

In de afgelopen twintig jaar zijn onze samenlevingen steeds verder bevangen geraakt door polarisatie. Fundamentalisme vs. ‘moslimfobie’. Populisten vs. ‘elites’. En zwart vs. ‘wit’. Wat zijn de oorzaken van wantrouwen en vijandigheid? En vooral: hoe kan er meer vertrouwen of zelfs vriendschap ontstaan tussen mensen die elkaar nu vooral bezien als vreemdelingen of opponenten?

Inhoud
Ruim dertig jaar geleden voorspelde Francis Fukuyama ‘het einde van de geschiedenis’. Alle nijpende wereldproblemen zouden hun oplossing naderen, met dank aan de vrije markt en liberale democratie. Vanaf 11 september 2001 werd duidelijk dat dit een illusie was. De War on Terror volgde, evenals een golf van nieuwe terreuraanslagen. Rechtspopulisten namen in toenemende mate de islam op de korrel. De vrije markt mondde uit in de kredietcrisis van 2008, met massale frustratie als gevolg. Deze leidde weer tot serieuze uitdagingen aan de liberale democratie als Brexit, en de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Hele groepen mensen bestrijden elkaar vandaag de dag bovendien fel – soms ‘live’, maar vaker via social media – op issues als afkomst of (al dan niet vermeend) racisme, zoals in de jaarlijks terugkerende controverse over Zwarte Piet.

Zijn onvrede en wantrouwen werkelijk wijdverspreid, of gaat het hier om extremen die uiteindelijk weinig vertellen over het geheel? Dat is een van de vragen die we behandelen in deze cursus, naast natuurlijk de vraag: waar komen de polarisatie en het wantrouwen uit voort, bij degenen die erdoor gegrepen worden? Tegelijkertijd is het de vraag hoe je uiteindelijk kunt komen tot vruchtbare dialogen en samenwerking. Voor al deze vragen gaan we te rade bij inspirerende denkers en constructieve change makers, zoals Aristoteles, de politiek filosofe Danielle Allen, Martin Luther King, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. Ook is er de nodige ruimte voor de ervaringen en vragen van cursisten met betrekking tot de genoemde vraagstukken.

Opzet
Nadat we de eerste week het thema hebben ingeleid, behandelen we ieder college een concreet en actueel voorbeeld van polarisatie vs. vertrouwen. In het laatste college komen we tot een afronding. We zien dan hoe de verschillende voorbeelden met elkaar verbonden zijn en tevens gezamenlijk van oplossingen kunnen worden voorzien.

Onderwijsvorm
De docent reikt interessante theorieën aan en illustreert deze aan de hand van concrete voorbeelden, door in te gaan op de actualiteit en op de vragen van de cursisten. Daarbij maakt hij ook gebruik van fragmenten uit documentaires, films en talkshows.

Literatuur
Deelnemers ontvangen aan het begin van de cursus een reader.

Docent
Dr. Remko van Broekhoven (1967) is politiek filosoof en docent aan The School of Life Amsterdam. Hij doceerde politiek-filosofische en ethische vakken aan de Hogeschool Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde de boeken Staat van Tederheid (2007), Verbeter de wereld, begin om halfelf (2011), en De Bewakers Bewaakt (2016). In het voorjaar van 2020 verschijnt zijn nieuwe boek De Wereld Omgekeerd – Hoe de filosofie je helpt goed om te gaan met het kwaad.

CURSUS
dinsdag 29 januari 2019 - dinsdag 26 februari 2019
13:00 tot 15:00
Nijmegen
kosten : €288

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 024-3613083

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.