Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Film en filosofie

In Plato's grot

Deze cursus start ieder college steeds met een inleiding over een relevante filosofische kwestie; daarna bekijken we een film. De bespreking van de film vindt indien mogelijk plaats na de film, zo niet dan op de volgende bijeenkomst.

Inhoud
Plato stelde onze waarneming in zijn beroemde grot-allegorie als volgt voor: mensen zitten aan de vloer geketend naar de schaduwen op een rotswand te kijken en denken dat wat zij zo zien de wereld is. Achter hun rug brandt een vuur en lopen allerlei figuren langs die deze schaduwen maken, maar van die echte werkelijkheid hebben wij geen weet. Zien we de werkelijkheid? Film – per definitie een projectie – confronteert ons met meer van zulke filosofische vragen over de waarneming.

Is wat mensen in de zaal zien en horen vergelijkbaar met wat personages in films zien en horen? Natuurlijk weten filmkijkers dat zij niet kunnen ingrijpen in de wereld die de film toont. Maar welke consequenties heeft dat voor de dingen die we daar zien, zoals misdaden en natuurrampen? Hoezo kunnen we daarvan genieten? Wat zegt dat over ons? Hoe zien wij andere mensen en hoe zien zij ons? Zien personages elkaar — ze zijn immers niet echt? Welke middelen gebruikt een film om ons een verhaal te vertellen? Naast het beeld en het geluid van een handeling, vallen er vaak gaten in het verhaal. Wat gebeurt er tussen twee shots? Wat gebeurt er met de kijkers wanneer zij een flash-back te zien krijgen? Is een associatie niet ook een soort flash-back? Maar hoe brengt een film de associaties van een personage in beeld? De films die we bekijken, helpen ons deze vragen beter te begrijpen. We bekijken bijvoorbeeld The Limey, L'Argent, Festen, Memento, Chinatown en Caché.

Opzet
Bij benadering ziet een bijeenkomst er als volgt uit:

10.15 uur          filosofische inleiding
11.15 uur          pauze
11.30 uur          film
13.00 uur          nabespreking film

Onderwijsvorm
Hoorcollege met filmvertoning.

Literatuur
Hand-outs zijn beschikbaar via de website. Cursisten kunnen bij het eerste college het boekje In Plato’s grot. Waarneming in film (Film en filosofie 1) bij de docent aanschaffen (ongeveer € 6,-).

Docent
Dr. Rob van Gerwen is senior docent en onderzoeker aan het departement Wijsbegeerte van Universiteit Utrecht. Hij is verbonden aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en de Hogeschool der Kunsten te Utrecht en doceert onder andere aan de HOVO's van Nijmegen en Utrecht en bij De Verkadefabriek in Den Bosch. Hij heeft een eigen bedrijf: Consilium Philosophicum. Hij publiceerde vele artikelen en zeven boeken over onderwerpen uit de filosofie van de kunst. Zijn proefschrift, Art and Experience, werd cum laude beoordeeld. In 2016 verscheen Moderne filosofen over kunst, in 2018: Zullen we contact houden. Hij rondt momenteel een boek af over kunst als een morele praktijk. Op zijn website staan onderwijsbeschrijvingen, artikelen, voordrachten, hand-outs en een weblog: http://www.consiliumphilosophicum.nl/

Website voor de cursus: http://www.consiliumphilosophicum.nl/2020/hovo_film

CURSUS
dinsdag 29 januari 2019 - dinsdag 26 februari 2019
10:00 tot 13:00
Nijmegen
kosten : €273

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 024-3613083

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.