Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

De Franse filosofen de Beauvoir en Sartre

Filosoof Robert Kragting behandelt in deze cursus over de existentialisten de Beauvoir en Sartre hun filosofie en een groot deel van hun werken.

De Franse bijdrage aan de geschiedenis van de filosofie is groot. Kenmerkend in algemene zin zijn vrijzinnigheid, vernieuwingsdrang en engagement.
 
Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre waren de eerste vooraanstaande intellectuelen die openlijk uitkwamen voor hun atheïsme. Het maakte dat het Vaticaan hun werken op de Index van verboden boeken plaatste. Jammer, want bij beiden zien we een oprechte worsteling met de nieuwe situatie. Belangrijke thema's zijn: een sociale ethiek zonder God uitmondend in engagement, de existentiële eenzaamheid als uitdaging, en de bewuste confrontatie met de ouderdom en de dood. Het is een bijzondere belevenis om middels het vele autobiografische materiaal van De Beauvoir en Sartre getuige te mogen zijn van hun strijd met deze diep persoonlijke kwesties, een strijd die ze niet alleen individueel streden, maar ook samen.
 
De cursus bestaat uit 12 lessen. Het accent ligt op het oeuvre van De Beauvoir (vrijwel al haar werken zullen de revue passeren), maar ook enkele belangrijke werken van Sartre worden besproken, o.a. Het zijn en het niet (1943) en De woorden (1964). Om een en ander goed te kunnen bespreken aan de hand van de oorspronkelijke teksten maken we gebruik van een reader met een schat aan materiaal over het thema 'filosofie en ongeloof'.
 
De cursus is te volgen zonder filosofische voorkennis.

CURSUS
dinsdag 21 januari 2020 - dinsdag 21 januari 2020
19:00 tot 21:00
Rubico, Maastricht
kosten : € 240

inschrijven

per e-mail
telefonisch: 043-3631331

organisatoren

Rubico - Filosofie en Cultuur

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Rubico - Filosofie en Cultuur.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.