Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Filosofenportretten in de Oudheid

Archeologe en classica Gemma Jansen laat zien wat de portretten van filosofen uit de Oudheid verbeelden. Ze laten in ieder geval niet zien hoe de filosoof er uitzag. Maar wat vertellen ze ons dan wel?

Oog in oog met de filosoof
filosofenportretten in de Oudheid
 
Filosofen uit de Griekse en Romeinse Oudheid staan vaak afgebeeld in de handboeken over de geschiedenis van de filosofie. Hoe komt men eigenlijk aan deze portretten? En geven ze de filosofen ook weer zoals ze er daadwerkelijk uitzagen? In de lezing wordt in chronologische volgorde naar deze portretten gekeken, te beginnen bij het beroemde portret van Sokrates gemaakt door de grote Griekse beeldhouwer Lysippos. Aan de soort baard, of het ontbreken van een baard, was te zien uit welke filosofische school de afgebeelde persoon afkomstig was. Was het een Stoïcijn, een Epicurist of misschien wel een Cynicus? In de Late Oudheid kijken de geportretteerde filosofen (met baard) omhoog alsof ze vandaar de 'waarheid' verwachten. Baarden blijken onverwacht belangrijk in de antieke filosofie.

Spreekster is Gemma Jansen, archeoloog en classica.

SYMPOSIUM
woensdag 15 januari 2020 - woensdag 15 januari 2020
14:00 tot 16:00
Cultuurhuis Heerlen
kosten : €8,50

inschrijven

per e-mail
telefonisch: 043-3631331

organisatoren

Rubico - Filosofie en Cultuur

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Rubico - Filosofie en Cultuur.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.