Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Einstein en het heelal

Einstein was behalve wetenschapper ook filosoof. Hij dacht diep na over de grondslagen van de natuurwetenschap. Daardoor was hij in staat een volledig nieuw wereldbeeld te creëren dat onze ideeën over ruimte en tijd in een nieuw daglicht plaatst.


Het is Einsteins fascinerende combinatie van wetenschapper en filosoof die centraal staat in de cursus. Wetenschap was voor hem een heilige zaak die slechts door weinigen echt werd begrepen. Zo ontdekte hij dat zijn wetenschappelijke begrip van het heelal mede gevoed werd door een rationele spiritualiteit, door hem omschreven als een ‘kosmische religiositeit’. We zien dit terug in de bewonderende manier waarop Einstein aankeek tegen ‘ware’ wetenschappers als Kepler, Newton en Maxwell. Daarnaast zien we hoe zijn speciale en algemene relativiteitstheorie hebben geleid tot fascinerende ideeën over de big bang en de uitdijing van het heelal, en zelfs tot ideeën over nog onbekende zaken als donkere materie en donkere energie.
Het heelal was voor Einstein niet alleen een wetenschappelijk onderzoeksobject, het was ook een wereld waarin zijn diepste intuïties ‘weerklank’ vonden. Het is de filosoof in Einstein die aandacht besteedde aan deze ‘spirituele’ relatie met het heelal. We bespreken in de cursus daarom niet alleen de basisinzichten van zijn theorieën, maar ook zijn ‘religieuze’ ideeën. Daarbij vermijden we begrippen als God en religie zoveel mogelijk om onnodige verwarring te voorkomen. Aldus kunnen we zien hoe Einstein een heel bijzondere visie op spiritualiteit ontwikkelde waarin het mysterie van ‘de begrijpelijkheid van het heelal’ centraal staat

CURSUS
woensdag 2 oktober 2019 - woensdag 27 november 2019
13:00 tot 15:00
Nijmegen
kosten : €288

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 024-3613083

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.