Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Het proces Sokrates, Plato's Euthyfron

Plato's teksten over de Atheense filosoof Socrates staan aan het begin van de westerse filosofie. Het is goed deze heerlijke teksten eens te lezen en te bespreken.

Euthyfron, Apologia, Kriton en Faidon– samen vormen deze werken van Plato een tetralogie over het proces en de terechtstelling van beroemde Atheense filosoof Sokrates in 399 v. Chr. Het geheel is een hoogtepunt in het oeuvre van Plato. De vertalers spreken van ‘aangrijpend en diepzinnig proza, met de troostende kracht van een evangelie’. Tijdens deze cursus lezen we het begin: de Euthyfron. Hierin is Sokrates aangeklaagd wegens goddeloosheid. Kort voordat de strafzaak tegen hem begint, ontmoet hij Euthyfron, een Attisch priester. In het gesprek dat zij samen voeren staat de moreel-godsdienstige tegenstelling ‘goed’ en ‘kwaad’ centraal. Euthyfron, letterlijk vertaald Mijnheer Rechtlijnig, meent precies te weten wat goed en kwaad inhouden. Als Sokrates van hem wil weten wat goed is en wat kwaad, krijgt hij geen bevredigend antwoord op zijn kritische vragen.
 
Deze cursus van zes lessen is zo opgezet dat het leren omgaan met een filosofische tekst voorwaarde is om door te dringen tot de betekenis ervan. Het lezen en bespreken van de tekst van Plato vormt dan ook een belangrijk deel van de cursus. Ook wordt ingegaan op Plato als persoon, zijn filosofische thema’s en het belang daarvan in de geschiedenis van de filosofie.
 
Docent is filosoof Robert Kragting. Zijn aanpak kenmerkt zich door het toegankelijk en beleefbaar maken van het gedachtegoed van de grote denkers. 

CURSUS
maandag 16 september 2019 - zondag 20 oktober 2019
10:00 tot 12:00
Roermond, Ontmoetingscentrum, Minderbroedersingel 15-F
kosten : €120

inschrijven

per e-mail
telefonisch: 043-3631331

organisatoren

Rubico - Filosofie en Cultuur

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.