Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Heideggers 'Zijn en tijd'. Een nieuwe denkweg

10-delige cursus over Heideggers 'ZIjn en tijd'. In deze invloedrijke zoektocht naar de oorspronkelijke ervaringsdimensie van het zijn, ontwikkelt Heidegger fascinerende analyses van mens-zijn, het geweten, de angst, het leven en de tijd.

Met Zijn en tijd, het meesterwerk van Martin Heidegger, opent de Duitse filosoof in 1927 een nieuwe weg voor het denken. Waar filosofie zich traditioneel kenmerkt door een theoretische, onbevooroordeelde blik op de wereld, benadrukt Heidegger dat die theoretische houding geen recht doet aan hoe de wereld oorspronkelijk ons verschijnt. Veeleer zijn we voortdurend opgenomen in bepaalde activiteiten, betekenisstructuren, stemmingen en situaties – boodschappen doen, werken, op bezoek bij vrienden of familie - die maken dat de wereld op een bepaalde manier voor ons betekenisvol is.
 
Zijn en tijd is een systematische verkenning van deze oorspronkelijke ervaringsdimensie, en mondt uit in een fascinerende analyse van de mens als Dasein, de wereld als (onder andere) een betekenissamenhang, van alledaags geklets, van stemmingen zoals angst, van het geweten, van de menselijke relatie tot verleden, heden en toekomst en van de geschiedenis van de filosofie. Het originele en fundamentele karakter van Heideggers magnum opus inspireert en beïnvloedt tot op de dag vandaag de filosofie, bijvoorbeeld in het werk van Arendt, Merleau-ponty, Sartre, Levinas, Derrida, Badiou, Agamben – om slechts een paar namen te noemen.
 
Zijn en tijd vormt daarmee een belangrijke voorwaarde voor een begrip van de 20e eeuwse en hedendaagse filosofie. Belangrijker nog, misschien, is dat het boek in zijn eigen recht in staat de lezer te grijpen, en diens denken over wereld, mens en leven blijvend te veranderen. In tien colleges laten we het boek op ons inwerken.

Docent: Ype de Boer
Hovo.vu.nl

CURSUS
woensdag 25 september 2019 - zondag 20 oktober 2019
10:00 tot 13:00
Vrije Universiteit Amsterdam
kosten : €290,-

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO Amsterdam

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Amsterdam.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.