Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Leesgroep: Taoïstische filosofie

‘Zhuang Zhou droomde eens dat hij een vlinder was, een fladderende vlinder die, volkomen in zijn sas, niet wist dat hij Zhou was. Toen hij plotseling ontwaakte, was hij in levenden lijve Zhou. Nu weet ik niet of Zhou droomde dat hij een vlinder was

Leesgroep: Taoïstische filosofie: de weg ontstaat door hem te gaan

Docent: drs. Michel Dijkstra
6 colleges / do 26 september, 10 en 24 oktober, 7 en 21 november, 12 december / 19.00 – 20.45 uur / kosten € 196,-

Inhoud
Dit verhaal is kenmerkend voor het werk van de taoïstische filosoof Zhuang Zi (vierde eeuw v.Chr.). In het naar hem vernoemde boek Zhuangzi relativeert de Chinese auteur met veel humor, diepzinnige bespiegelingen en beeldende verhalen de zekerheid van menselijke kennis. Zijn uitgangspunt is echter niet sceptisch, maar het inzicht dat de mens over de bron van alle dingen niets kan weten. Deze oorsprong, Tao of de Weg, kun je echter wel aanduiden als een voortbrengende vader (yang) en een voedende moeder (yin). Tijdens dit voortbrengen en voeden, handelt de Weg volstrekt onbaatzuchtig: alle dingen krijgen de ruimte voor ontplooiing. De mens die dit hoogste principe wil volgen, neemt een voorbeeld aan deze houding: hij staat open en onbevooroordeeld in het leven. Bovendien heeft hij alle vaste doelen opgegeven, want ‘de weg ontstaat door hem te gaan’.

Tijdens de bijeenkomsten van de leesgroep krijgt u zicht op de taoïstische levenskunst van Zhuang Zi aan de hand van kernbegrippen als Tao (‘De Weg&rsquosmiley for ;), wuwei (‘niet-doen&rsquosmiley for ;) en ‘de kracht van het zachte’. Behalve voor een filosofische close-reading is er ruim gelegenheid voor een reflectie op Zhuang Zi’s waarde voor de huidige tijd.

Onderwijsvorm
Werkcollege

Literatuur
Zhuang Zi: de volledige geschriften, vertaald en toegelicht door Kristofer Schipper (Augustus, 2007) en Michel Dijkstra (red.), Inleiding taoïstische filosofie (ISVW uitgevers, 2015).

Docent
Michel Dijkstra studeerde wijsbegeerte, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Hij publiceert regelmatig over oosterse filosofie in onder andere Filosofie Magazine. Eerder schreef hij onder andere Oosterse filosofie in een notendop (Bert Bakker, 2008), Zenboeddhisme (Ambo, 2010) en Inleiding taoïstische filosofie (redactie, ISVW uitgevers, 2015). Momenteel rondt hij proefschrift af over Meister Eckhart en zenmeester Dogen.

CURSUS
donderdag 26 september 2019 - zondag 20 oktober 2019
19:00 tot 20:00
Nijmegen
kosten : €196,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: (024) 361 30 83

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.