Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Studiedagen: 'Sloterdijkse Sferen'

Peter Sloterdijk is een van de meest inspirerende en controversiële filosofen van de laatste vijftig jaar. Hij staat in de kritische traditie van Nietzsche, Heidegger en Derrida en hernieuwt de aloude vraag naar wat voor soort wezens wij, mensen, zi

Studiedagen 'Sloterdijks Sferen'

​Docent: prof. dr. Dirk de Schutter
wo 18 september 11.00 - 17.00 uur en do 19 september 10.30 - 16.30 uur/ kosten € 219,-

Inhoud
Sferen is Sloterdijks antwoord op of voortzetting van Heideggers Zijn en tijd. Sloterdijk begrijpt de mens niet vanuit de tijd, maar wel vanuit de ruimte. Die ruimte neemt de vorm aan van een bel of van een globe. Bovenal breekt Sloterdijk met de opvatting van de mens als autonoom individu. Hij zet dit uiteen in uiterst gevarieerde en geraffineerde beschrijvingen van kinderen die spelen of van apen die elkaar aankijken tot mythische figuren als Atlas en Sint Christoffel. Hij doet daarbij een beroep op filosofie en theologie, maar ook op schilderijen, geneeskunde en architectuur. Sferen lezen is een avontuur dat begint in de prehistorie en eindigt met popart.

Onderwijsvorm
Voorafgaand aan de studiedagen leest u op eigen gelegenheid fragmenten uit Sferen die de docent tijdens de studiedagen becommentarieert. Welke fragmenten het betreft, leest u in de bevestigingsbrief voor de aanmelding van deze cursusdagen.

Verplichte literatuur
Peter Sloterdijk, Sferen Band I: Bellen-Globes. Boom.

Docent
Prof. dr. Dirk De Schutter studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KULeuven en aan de Georgetown University in Washington D.C. Hij promoveerde in 1986 tot doctor in de filosofie met een proefschrift over Martin Heidegger. Tot zijn emeritaat, 1 oktober 2015, was hij als hoogleraar verbonden aan de KULeuven (Campus Brussel) en de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert over negentiende- en twintigste-eeuwse filosofie en literatuur.

CURSUS
woensdag 18 september 2019 - donderdag 19 september 2019
11:00 tot 16:00
Nijmegen
kosten : €219,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: (024) 361 30 83

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.