Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Cursus: Van de presocratische phusikoi naar Plato

Deze inleiding in de antieke filosofie bestaat uit twee semesters van elk tien colleges. In dit najaarssemester gaan we eerst in op het presocratische denken (o.a. Anaximander, Heraclitus en Parmenides) en wordt vervolgens de stap gezet naar de filos

Inhoud

Voor leken in de filosofie is de antieke wijsbegeerte vaak synoniem met het denken van Socrates, Plato en Aristoteles, waarmee voor het gemak over het hoofd wordt gezien dat er al eeuwenlang, ver voor de opkomst van de grote drie, in de antieke wereld fundamenteel werd nagedacht. Inzicht in de filosofie van de zogenaamde ‘grote drie’ is dan ook helemaal niet mogelijk zonder kennis te hebben genomen van hun presocratische voorgangers. Verwijzend naar deze presocratische denkers spreekt Nietzsche zelfs van de geheime schat van het denken die nog moet worden opgegraven en Heidegger spreekt later van ‘de eerste aanvang van het denken’. Tijdens de eerste helft van deze cursus betonen we ons ware schatgravers en gaan we op zoek naar de rijkdom van denkers als Anaximander, Heraclitus en Parmenides, denkers die door Aristoteles worden aangeduid met de naam phusikoi.

In het tweede deel van deze cursus verleggen we onze aandacht naar Plato, die ook wel de eerste grote metafysicus wordt genoemd. Tijdens de colleges laten we ons leiden door de beroemde allegorie van de grot in de Politiea, die door sommigen wel het hoogtepunt van de klassieke periode van Plato wordt genoemd. Aan de hand van deze allegorie wordt een eerste zicht geboden op de cruciale leer van de twee werelden: de zintuiglijk waarneembare, stoffelijke wereld en de ideële wereld van het denken. Door nader in te gaan op het verhaal van de grot hopen we duidelijk te maken waarom Plato in zijn dialoog Phaedo filosofie omschrijft als ‘een oefening in sterven’, tot op de dag van vandaag misschien wel de beste en mooiste omschrijving. De weg van de filosofie is een innerlijke weg!

Opzet
Onder meer de volgende onderwerpen komen aan de orde:

verwondering als aanvang van het denken;
de betekenissen van phusis en van kosmos;
logos bij Heraclitus;
de rol van de sofisten;
de zijnsvraag van Parmenides;
de rol van de Eros bij Plato;
de ideeënleer van Plato. 

Onderwijsvorm
Hoorcolleges.

Docent
Drs. Nico Dieteren verzorgt, na afronding van de studies Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie, sinds vele jaren cursussen voor diverse HOVO-instellingen. Op dit moment werkt hij aan een proefschrift over Heidegger en Agamben.

CURSUS
woensdag 25 september 2019 - zondag 20 oktober 2019
10:00 tot 12:00
Nijmegen
kosten : €343,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: (024) 361 30 83

organisatoren

HOVO Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.