Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Filosofische retraite

Een retraite met veel levenskunst, toekomstvraagstukken en psychologische weetjes. ’s Middags is er tijd om te wandelen, je te laten masseren of een boek te lezen uit de vakbib,... Niks moet. ’s Avonds verzamelen we rond het kampvuur in de yurt.

VOORDRACHTEN
 
LEVENSKUNST VAN OOST TOT WEST 
Antwoorden op grote levensvragen vinden we al lang niet meer in religies. En op school leerden we veel, behalve... te leven. Hoog tijd voor een portie filosofie zoals ze vroeger bedoeld was. Hoe je eigen pad bewandelen en loskomen van conditioneringen en oordelen? Wat is de zin van het leven? Hoe leven vanuit vertrouwen in plaats van angst? Waarom zijn we overgevoelig voor externe meningen? Hoe omgaan met tegenslag, afwijzing, eenzaamheid, perfectionisme en schaamte? Frederik beroept zich op eigen inzichten en de meesterlijke voorschriften van vermaarde levenskunstenaars: van oost tot west, van vroeger tot nu. 
 
SLEUTELS TOT GELUK 
Er wordt zoveel over geluk gesproken en naar geluk gezocht. Het is de meest universele en tijdloze zoektocht die er bestaat. Werkelijk iedereen probeert in essentie gewoon gelukkig te zijn. Zelfs de terrorist zijn daden zijn hiertoe te herleiden. Tijdens deze sessie gaan we uitgebreid in op cruciale denk- & omgevingsfactoren. Wat maakt ons (on)gelukkig(er)? Maar ook: hoe tevreden te zijn met wat is? Het lijkt namelijk realistischer een tevreden leven te leiden, dan een gelukkig leven. 

BURN-OUT & ANDERE DE-PRESSIES 
Tijdens deze lezing bekijken we hoe een burn-out te voorkomen is, wie er zoal vatbaar voor is en vooral hoe je uit de put raakt. Of uit andere putten, van winterdipjes tot depressies.
Uiteindelijk is elke grote crisis een cadeau zonder voorgaande. Want tegen een muur aanlopen, is vaak een teken aan de wand: de huidige weg loopt dood. Dan zijn er twee mogelijkheden: onderzoeken hoe het anders kan of ter plaatse blijven trappelen. 

TOEKOMSTVISIES 
Welke zijn de uitdagingen van de toekomst? En hebben wij daar vat op? Wat zijn de gevolgen als het klimaat verder verandert? Zijn Yuval Noah Harari en Philipp Blom onheilsprofeten of zijn filosofen als Steven Pinker en Maarten Boudry te optimistisch? Zal wetenschap het allemaal oplossen (kernfusie? waterstofpanelen?), en kunnen we dan voortdoen zoals we bezig zijn? Worden we straks allemaal 150 jaar? Zijn zaken als A.I. en genetische modificatie een zegen of onze ondergang? Wordt kweekvlees de norm? Wat met onze privacy in een tijdperk van digitale oorlogen? Verschuiven de mondiale machtsblokken? Verandert blockchain de werking van onze maatschappij? En hebben we straks een seksrobot in huis?

PRAKTISCHE PSYCHOLOGIE 
In deze sessie bekijken we allerlei psychologische weetjes die het gedrag van onszelf (en anderen) helpen verklaren of bijsturen. 

CURSUS
zondag 14 juli 2019 - vrijdag 19 juli 2019
Frankrijk
kosten : €680

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

Frederik Claeys

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Frederik Claeys.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.