Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Bildung als levensvorm

Deze cursus gaat over de fundamentele rol die Bildung (brede vorming) speelt in ons bestaan als exemplaren van Homo educandus. Het is namelijk kenmerkend voor onze soort dat wij elkaar altijd maar weer aanspreken op ons gedrag en op onze ideeën, om

Inhoud
Mensen zijn van nature gekunsteld en op een kunstmatige manier natuurlijk, aldus Helmut Plessner. Dat hoort nu eenmaal bij onze soort. Wij onderwijzen elkaar, een leven lang. Zoals de tegeltjeswijsheid zegt: mensen worden drie keer opgevoed, eenmaal door hun ouders, eenmaal door hun partner en eenmaal door hun kinderen. Wij roepen elkaar voortdurend ter verantwoording en zijn ook altijd weer geneigd om ons te verantwoorden. Als je het zo bekijkt, is het formele onderwijs slechts een betrekkelijk klein onderdeel van onze vormende bemoeienis met elkaar, hoewel het grote impact heeft op ons verdere doen en laten. En dat is jammer, vooral omdat het formele onderwijs vooral gericht is op de effectieve ondersteuning van de cognitieve ontwikkeling. Dat heeft nare gevolgen voor ons sociaal-emotionele welzijn. Het hindert de ontwikkeling van onze wil. En het versterkt een groeiende tweedeling tussen de zogenaamd hoger en lager opgeleide bevolking. Of je nu echter op het vo, mbo, hbo of wo zit, naast dit onderwijs, en ook na je studie, is brede vorming altijd gaande, of je je er nu bewust van bent of niet.

Opzet
In deze cursus gaan we de brede vorming met elkaar bestuderen, maar ook meemaken. We lezen teksten van onder andere Aristoteles, Humboldt, Sanderse en Bransen, maar we voeren vooral ook gesprekken. De deelnemers hebben daarbij invloed op de te bespreken kwesties. Vier globale thema’s vormen de rode draad: “ik en mijzelf”, “ik en de ander”, “ik en de wereld”, “ik en de media”.

Onderwijsvorm
​Hoorcolleges, gesprekken, discussies

Data
​Wekelijks op woensdag 25 september t/m 6 november. m.u.v. 16 oktober van 15:30 - 17:15 uur.

CURSUS
woensdag 25 september 2019
Nijmegen
kosten : €241,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 024-361 30 83

organisatoren

Radboud Enrichment

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Radboud Enrichment.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.