Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Doe je best

Hoe gaan wij omgaan met vervelende gebeurtenissen, met het lot dat ons allemaal kan treffen. Welke verhalen uit de Griekse mythologie of uit het geloof gebruiken wij om ons lot te dragen? Hoe moeten wij leven?

April is de Maand van de Filosofie met dit jaar als thema: “Ik stuntel dus ik ben.”
 
De essayiste Marjoleine de Vos laat in haar essaybundel Doe je best zien hoe wij omgaan met vervelende gebeurtenissen, met het lot dat ons allemaal kan treffen. Welke verhalen uit de Griekse mythologie of uit het geloof gebruiken wij om ons lot te dragen? Zij gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe moeten wij leven? 
Ook onderzoekt zij wie wijzelf zijn. Ben je nog dezelfde als toen je een 13-jarig meisje was? Ben je altijd jezelf of kan je onder verschrikkelijke omstandigheden dingen doen die je anders nooit gedaan zou hebben?
De waarheid van ons bestaan verandert in de loop van de tijd, net zoals wijzelf. Een gevoel of een betekenis is soms alleen in verhalen, gedichten, schilderijen of muziek uit te drukken.
De Vos ziet dat met de jaren het besef komt dat vragen en veronderstellen en nooit het antwoord weten, het leven is van ons denkende mensen. Aan het einde van het essay volgt haar leefregel: Doe je best; handel en wacht af of het goed uitpakt.

Na de pauze wordt u uitgenodigd om met Marjoleine de Vos, en met elkaar, van gedachten te wisselen.
 
Marjoleine de Vos (1957) is redacteur kunst bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column op de opiniepagina. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen (2000). In 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, in 2003 gevolgd door Kat van sneeuw. Beide bundels werden zeer goed
ontvangen; Zeehond graag werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2002. In 2008 verscheen de eveneens goed besproken bundel Het Waait

SYMPOSIUM
woensdag 17 april 2019 - woensdag 17 april 2019
19:00 tot 22:00
HAARLEM
kosten : € 5

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0622346128

organisatoren

Filosofisch Café Haarlem / Gerrit van Elburg

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Filosofisch Café Haarlem / Gerrit van Elburg.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.