Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Wijsheid in het onderwijs

Je hebt ze vast wel gehad in je leven: onderwijzers die bepalend zijn geweest voor je levensloop. Dat ene gesprek, dat ene advies maakte dat je een bepaalde keuze maakte. Respect en liefde, maar vooral betrokkenheid liggen aan de basis van goed onder

Je hebt ze vast wel gehad in je leven: onderwijzers die bepalend zijn geweest voor je levensloop. Dat ene gesprek, dat ene advies maakte dat je een bepaalde keuze maakte. Respect en liefde, maar vooral betrokkenheid liggen aan de basis van goed onderwijs en maken dat ontmoetingen tussen leraren en leerlingen de wereld kunnen veranderen. Kom luisteren hoe filosoof Tina Rahimy persoonlijke verhalen over wijsheid gebruikt om de impact van onderwijs duidelijk te maken.

Wijsheid
Met wijsheid geef je iemand anders ruimte om zich te ontwikkelen. Onderwijs is volgens Tina Rahimy niet het vastleggen van steeds verouderende doelen, maar gaat om engagement en betrokkenheid.  Met persoonlijke verhalen over wijsheid verweven met een theoretisch filosofisch kader biedt Tina Rahimy denkgereedschap voor mensen die met jongeren werken of voor mensen die willen groeien.

Leermeesters
Zo verhaalt Tina Rahimy over haar eigen leermeesters. Haar vader die haar de waarde van het stellen van vragen leerde, in plaats van het geven van antwoorden. Haar docent in Iran die het voor haar opnam toen ze opstandig was en daardoor haar baan verloor. Haar leerlingen die haar leerden echt naar hen te kijken, in plaats van abstracte theorieën over goed onderwijs op ze toe te passen. De waarde van goed onderwijs, zit in de wijsheid die wordt overgedragen. Niet in de normen die worden opgelegd.  

Na haar lezing gaat Tina Rahimy in gesprek met filosoof Jan Bransen over de vraag wat goed onderwijs is en hoe we wijsheid hier een plek in kunnen geven. Waarom zijn de ideeën van Rahimy zo belangrijk en hoe kunnen zij een plaats in ons onderwijs krijgen. Programmamaker en filosoof Anouta de Groot leidt het gesprek.

Over de sprekers
Tina Rahimy is politiek filosoof en lector Sociaal werk in de superdiverse stad aan de Hogeschool van Rotterdam. Ze schreef het boek Verborgen verhalen; over leermeesters en inspiratoren. Tina Rahimy promoveerde als politiek filosoof op processen van in- en uitsluiting. Vanuit haar huidige werk heeft zij nagedacht over de rol van leermeesters. Haar theorie goot ze niet in een standaard academisch paper, maar in een verhalende geschiedenis waarin verhalen en filosofische theorie verweven zijn.

Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de begrippenkaders die ten grondslag liggen aan ons alledaagse mensbeeld, waarin wij onszelf beschouwen als rationele, autonome en moreel verantwoordelijke individuen.

Anouta de Groot is filosoof. Ze werkt als programmamaker en coördinator programmering bij Radboud Reflects.

SYMPOSIUM
donderdag 14 maart 2019 - donderdag 14 maart 2019
19:00 tot 21:00
Nijmegen
kosten : €7,50

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

Radboud Reflects

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Radboud Reflects.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.