Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Against Identity Politics | Francis Fukuyama

Politicoloog Francis Fukuyama vindt dat we teveel focussen op identiteit. We strijden om erkenning op basis van ras, religie, etniciteit of gender. Dit werkt populisme en opkomst van autoritaire leiders in de hand.

Francis Fukuyama is terug. Deze invloedrijke Amerikaanse politicoloog vindt dat we ons teveel focussen op onze identiteit. We strijden om erkenning op basis van ras, religie, etniciteit of gender. We richten ons op de verschillen in plaats van op de overeenkomsten. Dit werkt populisme en de opkomst van autoritaire leiders in de hand. Kom luisteren naar Francis Fukuyama over hoe we de democratie kunnen redden.

Democratie
Onze vrije samenleving en democratie staan onder druk. Het succes van populistische leiders zoals Victor Orbán, Marine Le Pen en Donald Trump groeit, terwijl verschillende democratieën langzaam veranderen in autoritaire regimes. In zijn nieuwe boek Identiteit stelt Fukuyama dat we de huidige politieke situatie kunnen begrijpen vanuit het menselijk verlangen tot erkenning. De verkiezingswinst van populisten moet dus niet verklaard worden vanuit economische motieven, maar vanuit een behoefte aan erkenning van onze identiteit en menselijke waardigheid.

Identiteit
Etnische minderheden, anti-immigratiepopulisten, en de LGBTQ-gemeenschap vechten voor erkenning en bepalen hiermee de politieke agenda. Deze strijd om erkenning staat volgens Fukuyama op gespannen voet met de democratie. De behoefte om erkend te worden kan niet zomaar terzijde worden geschoven. Maar tegelijkertijd moeten we voorkomen dat de samenleving uiteen valt in groepen die niet meer tot elkaar te brengen zijn. Identiteit moet volgens Fukuyama op zo’n manier worden vormgegeven dat het de democratie ondersteunt in plaats van ondergraaft. 
 
In zijn lezing verkent Francis Fukuyama het belang van identiteit, de opkomst van autoritaire leiders en de problemen van identiteitspolitiek voor de democratie. Na zijn lezing gaat hij in gesprek met filosoof Fleur Jongepier. Aansluitend is er ruimte voor vragen uit de zaal. Na afloop signeert Francis Fukuyama zijn nieuwe boek.

De voertaal is Engels.

Over de sprekers
Francis Fukuyama is een Amerikaanse politicoloog en filosoof. Hij is vooral bekend van zijn werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens. Hij is hoogleraar politicologie aan Stanford University. In 2018 kwam van hem Identiteit. Waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek uit. 

Fleur Jongepier is filosoof en universitair docent Toegepaste ethiek aan de Radboud Universiteit. In haar huidige onderzoek kijkt ze o.a. naar de rol en betekenis van zelfkennis binnen maatschappelijke vraagstukken als implicit bias, big data en privacy.

SYMPOSIUM
zondag 10 maart 2019 - zondag 10 maart 2019
19:00 tot 21:00
Nijmegen
kosten : €15

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

Radboud Reflects in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Radboud Reflects in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.