Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Geen idee

Vanuit de verwondering over onze alledaagse werkelijkheid heeft Jan Warndorff de elementaire vraag "Waarom is er überhaupt iets en niet veeleer niets?" onderzocht. Zijn antwoord: Geen idee (en dat hoeft ook niet) is bevrijdend.

Op woensdag 27 februari verzorgt filosoof Jan Warndorff een inleiding over zijn boek Geen idee: filosofie van het boerenverstand. Het is een boek geschreven vanuit verwondering over onze alledaagse werkelijkheid – en over hoe de rationalistische westerse cultuur zich daartoe verhoudt.
 
Want wat is de werkelijkheid nou eigenlijk – ook nadat je deze tot op subatomair niveau in kaart hebt gebracht? Waarom is er überhaupt iets, en niet veeleer niets? Op het vlak van de elementaire vragen, zijn en blijven wij
fundamenteel onwetend.
 
Vandaar de titel, ‘Geen idee’. En juist daarin schuilt een verfrissend en bevrijdend nieuw begin. In plaats van primair de werkelijkheid te willen begrijpen, kunnen we ons voluit wijden aan het streven er zoveel mogelijk van te houden. Zeker in de 21ste eeuw is zo’n nieuw begin dringend relevant, zowel voor het samenleven van verschillende mensen en culturen in het mondiale dorp, als voor onze verhouding tot de planeet aarde.
 
Is het vermogen om je belangeloos en vrijwillig te verdiepen in andere wezens, en om de wereld te waarderen en ervoor te zorgen, overigens niet juist wat de mens van andere dieren onderscheidt? Deze lezing biedt een vernieuwende visie op mens-zijn met een opwekkende moraal, met behulp van Teilhard de Chardin, José Ortega y Gasset en Antoine de Saint-Exupéry.
 
Na de pauze wordt u uitgenodigd om met Jan Warndorff, en met elkaar, van gedachten te wisselen.
 
Jan Warndorff (1965) is als kind van tropenartsen geboren en getogen in Afrika (Ghana, Ethiopië en Malawi) en heeft daarnaast ook gewoond in de Verenigde Staten, Engeland en Brazilië. In 1985 kwam hij naar Nederland. Hij studeerde in 1996 cum laude af aan de Universiteit voor Humanistiek met de scriptie Humanistiek, Ortega en ik. Vervolgens werkte hij enkele jaren als journalist en taaltrainer, en sinds 2004 is hij voltijds vertaler en editor. Geen idee is zijn debuut en werd meteen opgenomen op de longlist van de Socrateswisselbeker 2018. www.janwarndorff.nl

SYMPOSIUM
woensdag 27 februari 2019 - woensdag 27 februari 2019
19:00 tot 22:00
Haarlem
kosten : € 5

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0622346128

organisatoren

Gerrit van Elburg / Filosofisch café H.

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Gerrit van Elburg / Filosofisch café H..

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.