Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Economencafé Euros for your organs?!

Betalen voor organen of bloed voor transplantatiedoeleinden is een behoorlijk radicaal idee. Zijn economische prikkels voor lichaamsdelen de oplossing voor de duizenden patiënten die wachten op een orgaan of bloed waarmee hun leven kan worden gered?

Betalen voor organen of bloed voor transplantatiedoeleinden is een behoorlijk radicaal idee. Bijna alle landen in de wereld verbieden het maar Mario Macis stelt dat er geen taboe op zou moeten rusten. In plaats daarvan zouden we op basis van gedegen wetenschappelijk bewijs moeten debatteren over de voors en tegens, de doeltreffendheid en de morele aspecten van vergoedingen aan orgaan- en bloeddonoren. Een debat met (onder anderen) Denise De Ridder en Eline Bunnik.

Zijn economische prikkels voor lichaamsdelen de oplossing voor de duizenden patiënten die wachten op een orgaan of bloed waarmee hun leven kan worden gered? Waarom zou iemand zijn organen of bloed willen verkopen? Hoe effectief kan dit zijn? Hoe komt het dat velen van ons het moeilijk vinden hierover na te denken en actie te ondernemen? Liggen hier diepgevoelde morele redenen aan ten grondslag? Kan het op lange termijn een goede oplossing zijn? En zijn mensen nog steeds altruïstisch als ze geld krijgen voor hun kostbaarste eigendommen? Zijn er goede redenen om een en ander (niet) in de Nederlandse wet op te nemen?  

Mario Macis geeft een lezing op basis van het onderzoek dat hij de afgelopen tien jaar op dit terrein heeft gedaan en dat onder andere in Science en de American Economic Review werd gepubliceerd. De lezing wordt gevolgd door een debat met (onder anderen) Denise De Ridder en een Q&A met het publiek.

Een avond over de voor- en nadelen van dit radicale idee, waarmee mogelijk het leven van duizenden patiënten kan worden gered.

Met:

Mario Macis, econoom aan de Johns Hopkins University, Baltimore (USA)
Denise de Ridder, hoogleraar Psychologie Universiteit Utrecht
Eline Bunnik, medisch-ethica Erasmus MC Rotterdam.

Moderatie: Robert Dur, hoogleraar Economie, Erasmus Universiteit Rotterdam en KVS-voorzitter.

Let op: Voertaal Engels


 

SYMPOSIUM
donderdag 14 februari 2019 - maandag 30 november -1
Rotterdam
kosten : €7,50/5,00

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0104363800

organisatoren

Dit Economencafé wordt georganiseerd door KVS, Arminius en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Dit Economencafé wordt georganiseerd door KVS, Arminius en de Erasmus Universiteit Rotterdam..

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.