Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Meetup Filosofiecafé Maastricht

Wat is geluk? Hoe belangrijk is geluk? Hoe meten we geluk? Kun je geluk leren? Voordracht prof. Nele Jacobs over betekenis van geluk alsmede de sociale en politieke gevolgen van de toepassing van wat er momenteel bekend is over geluk.

Er is de laatste jaren sprake van een ware hausse in de belangstelling voor geluk. In de filosofie was het altijd al een centrale kwestie, maar tegenwoordig wordt geluk ook door de wetenschap, de economie, marketing en de politiek omhelsd. Waardoor is deze verandering ontstaan? Zijn we zoveel ongelukkiger geworden? Wat verstaan we eigenlijk onder geluk? Is geluk meetbaar? Laten we niet vergeten dat geluk moeilijk als afgerond verschijnsel is af te bakenen. Volgens de antieke Romeinse filosoof Terentius Varro zijn er 228 fundamenteel verschillende visies op geluk. Daar komt nog bij dat de dagelijkse taal onderscheid maakt tussen geluk hebben en gelukkig zijn. Een traditionele, analytische definitie gaat ons niet vertellen wat geluk is of waaraan we geluk kunnen herkennen. Empirisch onderzoek misschien? Een antwoord op deze vraag zal prof. dr. Nele Jacobs ons proberen te geven. Zij is hoogleraar psychologie van de levensloop aan de Open Universiteit en de Universiteit Maastricht en heeft de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar het beleven van geluk. Ze wil met haar onderzoek zicht krijgen op de factoren die maken dat mensen positieve emoties ervaren in het dagelijks leven. Op die manier wordt het mogelijk om via coaching en onderwijs mensen te helpen om te floreren. Luister naar haar interessante oratie met de titel Levenslooppsychologie: over wetenschap en het dagelijks leven op  www.ou.nl/levenslooppsychologie .
Een boek dat andere achtergronden van dit thema geluk aansnijdt is: Autoriteit van Paul Verhaeghe, Amsterdam, 2015. Ook warm aanbevolen is het boek Against Happiness: In Praise of Melancholy, van Eric G. Wilson, New York, 2009. 

EVENEMENT
zondag 13 januari 2019 - zondag 13 januari 2019
14:00 tot 16:00
Brandweer Kantine Maastricht
kosten : € 7,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 06 30 57 2424

organisatoren

Wim Fiévez

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Wim Fiévez.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.