Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Naar een nieuwe 'world sense'

Filosoof en politicoloog Grâce Ndjako belicht in deze lezing twee denkers, Mogobe Ramose en Oyèrónkẹ́ Oyèwùmí, die ieder op eigen wijze invulling geven aan de oproep tot het dekoloniseren van het mensbeeld dat hen is voorgeschoteld.

In het laatste hoofdstuk van ‘Les Damnés de la Terre’ zegt psychiater en schrijver Frantz Fanon dat het Westen maar niet ophoudt het over dé mens te hebben terwijl zij haar, overal waar ze hem tegenkomt, uitmoordt. Fanon pleit er dan ook voor dat de mens opnieuw moet worden uitgevonden; in de koloniën moet men tot een nieuw denken komen, een project dat recht doet aan de mens.

Grâce Ndjako zal in deze lezing twee denkers belichten, Mogobe Ramose en Oyèrónkẹ́ Oyèwùmí, die ieder op eigen wijze invulling geven aan de oproep tot het dekoloniseren van het mensbeeld dat hen is voorgeschoteld. Beiden leveren kritiek op het Europese denken en de epistemologieën die het heeft voortgebracht, die zouden leiden tot creatie van 'de ander'. Oyèwùmí wil het dan ook niet hebben over een Weltanschauung, maar een nieuwe World Sense, en zij grijpt terug naar de Nigeriaanse Ifá kenleer om tot een nieuw mensbeeld te komen.

SYMPOSIUM
zondag 16 december 2018 - zondag 16 december 2018
11:00 tot 12:00
Amsterdam
kosten : € 7,50

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 020-6764410

organisatoren

VG Amsterdam

Meer informatie over dit evenement vindt u bij VG Amsterdam.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.