Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Spinoza

Spinoza als grondlegger van het liberalisme. Het Politiek Traktaat

Deze cursus gaat over Spinoza’s Politiek Traktaat. Hoewel je Spinoza misschien alleen kent van zijn Ethica; zijn politieke filosofie is minstens zo interessant. Spinoza is opgeëist als voorloper van het fascisme door Benito Mussolini. Maar ook als voorloper van het communisme door de marxistische denker Louis Althusser. Als we het Politiek Traktaat zorgvuldig lezen, zien we echter een gecompliceerder beeld.

Hoe kunnen we Spinoza politiek gezien dan het beste omschrijven? Als grondlegger van het hedendaagse liberalisme. En als voorstander van de aristocratie.

In deze filosofiecursus verdiepen we ons in de politieke denkbeelden van de raadselachtige Spinoza. Ook vergelijken we zijn denkbeelden met die van zijn tijdgenoten zoals Machiavelli en Hobbes. En bekijken we de consequenties van Spinoza’s politieke filosofie voor ons eigen politiek bestel.

De cursus is bovendien een unieke kans om exclusief bij het Centre Erasme een voorproefje te krijgen van Maarten van Buurens nieuwe boek. Na zijn monumentale vertaling van de ETHICA, schrijft Maarten nu namelijk aan een vertaling van het Politiek Traktaat. Een eerste versie van deze vertaling vormt de basis van de cursus.

CURSUS
zondag 15 september 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.