Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Paulus onder filosofen

Waarom zijn filosofen zoals Žižek en Badiou zo geïnteresseerd in de apostel Paulus?

Als stichter van het christendom behoort Paulus tot de meest invloedrijke figuren uit de wereldgeschiedenis. Zijn brieven zijn wereldberoemd en vast onderdeel van de Bijbel. Maar niet alleen theologen en christenen zijn geboeid door Paulus. Ook hedendaagse filosofen die zijn geloofsovertuiging niet delen, zijn in de ban van Paulus. Maar was de filosofie na Nietzsche niet klaar met Paulus? Waarom wenden zij zich dan toch fundamenteel tot bepaalde passages uit Paulus brieven?

In de cursus zullen we zien dat dit te maken heeft met het non-conformistische karakter van Paulus. Paulus is tegen aanpassingen. Paulus wil niet dat je normaal doet. Maar dat je bereid bent om een ander leven te leiden. Dat je je afzet tegen de heersende normen en waarden. Paulus is voor theologen door de eeuwen heen belangrijk geweest als dé persoon die aanleiding gaf tot revoluties. Hedendaagse filosofen hebben dit revolutionair potentieel van Paulus opnieuw ontdekt. En laten zich inspireren.

In deze cursus maken we kennis met Paulus als revolutionair en non-conformistische denker. We onderzoeken welke rol zijn teksten spelen in de hedendaagse filosofie. Door close-reading én verdiepende uitleg, maakt u ook kennis met die hedendaagse filosofen zelf: Taubes, Badiou, Agamben en Žižek.

De cursus is een must voor iedereen die wil weten wat we vandaag de dag nog aankunnen met christelijke bronnen. Gert-Jan van der Heiden zal ons, misschien wel voor het eerst, laten zien wat Paulus’ teksten ons te zeggen hebben.

CURSUS
zondag 25 augustus 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.