Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Vrijheid of onvrijheid: kies maar!

Krijg filosofische bagage om deze keuze verantwoord te kunnen maken.

In deze cursus ontmoet je verschillende antwoorden op de vraag of de mens vrij of onvrij is. Ook maak je kennis met belangrijke filosofen zoals Descartes en Kant. Onze docent Jan Keij stoomt je in één week klaar om te kunnen kiezen: zijn wij mensen vrij of onvrij? De week belooft een spannende reis te worden door de geschiedenis van de filosofen en de grote ideeën over menselijke (on)vrijheid.

We gaan ons allereerst bezighouden met de onvrijheid en het determinisme. De filosofische stroming die zegt dat alles voorgeprogrammeerd is. Hierbij onderzoeken we het harde determinisme van Hobbes en het zachte determinisme van Damasio en Dennet.

Daarna gaan we serieuze vraagtekens zetten bij het determinisme. Met behulp van Bieri, Kant en Nietzsche. We eindigen met een opvatting van het “gespleten subject”. Een idee van de meest radicale pleitbezorger van de vrijheid die we zullen ontmoeten: Jean-Paul Sartre.

Met Sartre zijn we er nog niet. Het begrip vrijheid wordt subtiel en spannend wanneer we daar Levinas bij halen. Volgens hem is de mens een bijzonder knooppunt waar vrijheid en onvrijheid elkaar ontmoeten.

Jan Keij schreef diverse boeken over de filosofen die deze week hun licht over de (on)vrijheid van de mens laten schijnen. Verder staat Jan erom bekend dat hij moeilijke denkers en filosofische thema’s helder kan uitleggen aan een breed publiek.

CURSUS
zondag 18 augustus 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.