Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Levensvragen

de metafysische behoefte in de mens

We hebben allemaal wel levensvragen. Maar hoe kunnen we deze doordacht beantwoorden? Dat is nog niet zo makkelijk. In deze cursus gaan we daarmee aan de slag. En dat pakken we serieus aan met behulp van de westerse ideeëngeschiedenis. We beginnen bij klassieke denkers zoals Aristoteles en volgen dan de geschiedenis van de filosofie. Dat doen we niet alleen door belangrijke filosofische thema’s uit te leggen. Maar ook door close-reading van primaire teksten van belangrijke filosofen. Zoals Descartes en Kant.

Volgens Aristoteles behoren levensvragen tot het wezen van de mens. We zijn, zo zegt hij in zijn Metafysica en Ethica, mensen die van nature streven naar kennis en geluk. Wat bedoelt Aristoteles met deze uitspraak en hoe hebben latere filosofen dit streven aangepakt?

We zullen zien dat de levensvragen, ook wel metafysische vragen genoemd, in de geschiedenis van de westerse filosofie geleidelijk een ander karakter en fundament krijgen. Totdat ze in onze tijd uiteindelijk helemaal onmogelijk lijken te zijn geworden. Maar daarmee zijn de vragen niet weg en blijft de menselijke behoefte bestaan om vanuit een vast punt grip te krijgen op het eigen leven.

Hoogleraar Guido Vanheeswijck onderzocht hoe we door de tijd heen vragen proberen te beantwoorden als: wat is ware kennis, wat is geluk en wat is de betekenis van het bestaan? Dit onderzoek resulteerde in zijn boek: Over de metafysische behoefte in de mens. Met Guido Vanheeswijck hebben wij een inhoudelijke filosoof, een gedreven leraar en een getalenteerde verteller in huis die alles weet over metafysica.

CURSUS
zondag 4 augustus 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.