Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Freud en Lacan

Waarom deze denkers nog altijd tot onze verbeelding moeten spreken

We hebben allemaal wel eens van Jacques Lacan gehoord. De beroemde en beruchte psychiater uit Parijs met omstreden theorieën op zijn naam. De man die door Maarten Boudry in zijn proefschrift “naakte keizer” wordt genoemd. En als je nooit van Lacan hebt gehoord, dan toch zeker wel van Freud. Daarmee hebben we de belangrijkste vertegenwoordigers van de psychoanalyse te pakken. In deze cursus ontrafelen we de raadselachtige ideeën van Lacan en Freud. En brengen we een ode aan de verbeelding.

De aanvankelijke successen van de psychoanalyse zijn verbleekt. In Nederland worden psychoanalytische behandelingen al tijden niet meer vergoed, omdat ze niet evidence-based zijn. Psychoanalyse is ook geen verplichte kost meer bij psychologie of elders aan de universiteit. Desalniettemin bestuderen we in deze cursus een week lang Freud en Lacan. Omdat de psychoanalyse vandaag de dag toch nog relevant kan zijn.

In de cursus besteedt Marc de Kesel aandacht aan belangrijke psychoanalytische thema’s zoals verlangen en taal. Maar vooral: de fantasie. Het thema dat zichtbaar wordt in het verhaal van de baron von Munchausen. De fantast die ons met trots vertelt hoe hij zich eens op een barre reis met paard en al uit het moeras heeft getrokken door zich simpelweg aan de staart van zijn pruik omhoog te tillen. Langs deze metafoor zal Marc de Kesel het werk van Lacan en Freud opnieuw relevant maken. Want in onze oververhitte beeldcultuur zijn ideeën die fantasie ernstig nemen, meer dan welkom.

Marc de Kesel is daarbij onze gids. Niet alleen omdat hij goed thuis is in het werk van Freud en Lacan, maar ook omdat hij beschikt over de gave om hun complexe werk toegankelijk te maken voor een breder publiek.

CURSUS
zondag 14 juli 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.