Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Levinas lezen: de Tijd en de Ander

Na u. Ontdek de originele ethiek van Levinas.

In deze cursus behandelen we de filosofie van Emmanuel Levinas (1905-1995). Die jaren na zijn dood nog altijd een geliefd filosoof is. Zowel in academische kringen als bij het grote publiek. Het geheim van Levinas is zijn originaliteit. Als overlevende van de Holocaust ontwierp hij namelijk een nieuwe ethiek die, in plaats van autonomie, relationaliteit centraal stelt.

Na de verschrikkingen van WO II vroeg Levinas zich af wat menselijkheid betekent in de wereld van de toekomst. Volgens hem is een radicaal nieuw mensbeeld nodig om tot een ethiek te kunnen komen waarin die menselijkheid nog een plek kan krijgen. Levinas wil af van het moderne mensbeeld waarin de mens autonoom heerser is over zichzelf en anderen. De mens is volgens Levinas weliswaar een zelfstandigheid, maar eentje die zichzelf ook verwerkelijkt in de relatie met de ander.

Luc Anckaert plaatst in deze cursus belangrijke thema’s uit de filosofie van Levinas in de ruimere context van de (Joodse) filosofie. Voor een goed begrip van Levinas zullen we ook 4 primaire teksten uit de Tijd en de Ander gaan close-readen. Verder is er aandacht voor de Russische schrijver Vasili Grossman. Een belangrijke inspiratiebron voor Levinas.

Met Luc Anckaert hebben we een meer dan uitstekende gids om de complexe maar inspirerende filosofie van Levinas te doorgronden. Anckaert publiceerde en doceerde veelvuldig over Levinas. Maar bijvoorbeeld ook over Rosenzweig, een belangrijke bron voor Levinas.

CURSUS
zondag 30 juni 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : € 825 en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.