Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Van West naar Oost: een filosofische reis

Oosterse inspiratie om westerse problemen aan te pakken.

Wat kunnen wij leren van oosterse filosofie? Nou, dat we iets minder in ons hoofd moeten gaan zitten. En wat meer in ons lijf. Want bij denken is ook het lichaam betrokken. Zoals kendo-kampioen en filosoof Henk Oosterling in de Japanse vechtsport heeft geleerd: door intensieve training kun je ‘met je lichaam’ leren denken. In deze cursus doe je nieuwe inspiratie op om sociaal-maatschappelijke vraagstukken zoals technologie, klimaatverandering en migratie te lijf te gaan.

Moderne filosofen zoals Descartes en Kant zien de mens als een autonoom wezen. Dit westerse verlichtingsdenken lijkt haaks te staan op de oosterse filosofie waarin verlichting juist gaat over het loslaten van je ego en van de zelfgerichtheid.

Maar vinden wij onszelf in het westen nog altijd zo autonoom? Na de Verlichting heeft de westerse filosofie niet stilgezeten. De mens is niet langer een ego, maar is verknoopt met de wereld om ons heen en met andere mensen. Zo wordt de deur op een kier gezet voor de oosterse filosofie.

En daar komt Oosterling om de hoek kijken. Met een nieuwe ethiek. De ethiek van het doendenken. Want niet alleen ratio maar ook interesse, empathie en compassie moeten drijfveren zijn voor ons handelen.

Henk Oosterling heeft jaren in Japan gewoond en is Nederlands kampioen kendo (Japanse vechtsport) geweest. Het zal je dan ook niet verbazen dat Henk in het bijzonder zijn enthousiasme en kennis over de Japanse filosofie met ons wil delen.

CURSUS
zondag 23 juni 2019
saint-Etienne-des-Sorts
kosten : €825,- en 525,-

inschrijven

via het web
per e-mail
telefonisch: 0618482346

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.