Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Kierkegaards Vrees en Beven

Wat de casus van Abraham en Isaak ons leert over geloof en ethiek

De vraag of Søren Kierkegaard eerder een theoloog dan wel een filosoof genoemd moet worden, is niet gemakkelijk te beantwoorden. Maar in welk vakje hij ook wordt gestopt, hij is in ieder geval een groot schrijver die ons op onnavolgbare wijze nog altijd tot nadenken weet te stemmen.

In dit weekend lezen we een aantal stukken uit  één van zijn meest uitdagende geschriften: “Vrees en Beven”. Het boek is beroemd – of berucht – vanwege de casus die het centraal stelt: Abraham die bereid blijkt zijn enige zoon Isaak te slachtofferen als God dat van hem vraagt. Is dat een verbeelding van wat een echt geloof zou moeten zijn, of is het waanzin, een voorbode van religieus-fundamentalistische uitwassen? Of heeft het iets van beide? Daarnaast snijdt de casus het thema aan van de verhouding tussen geloof en ethiek. Want kan en mag religie het primaat hebben boven onze maatschappelijke (ethische) verplichtingen?

Aan de hand van prof. dr. Paul van Tongeren en via een lezing van Kierkegaard zullen we een poging doen om deze vragen op genuanceerde wijze te beantwoorden.

CURSUS
vrijdag 1 februari 2019 - zondag 3 februari 2019
Drongen
kosten : €425,-

inschrijven

via het web

organisatoren

Centre Erasme

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Centre Erasme.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.