Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

De koning sterft - Toneelschuur Producties

Gebaseerd op de absurdistische klassieker De koning sterft van Ionesco regisseert Olivier Diepenhorst een muzikale en fantasievolle voorstelling met in de hoofdrol Abke Haring (winnares Theo d'Or) over oog in oog staan met het grote einde.

In De koning sterft is de Koning is net monter uit bed gestapt als zijn dierbaren hem komen vertellen dat hij het einde van de voorstelling niet zal halen. Gisteren was hij nog almachtig heerser, maar vandaag weigert zelfs zijn eigen lichaam te gehoorzamen als hij het beveelt door te blijven leven. Met humor en lichtheid neemt Ionesco de koning mee op zijn laatste reis, die via ongeloof en angst leidt naar acceptatie en berusting. Tot uiteindelijk ook dat niet meer uitmaakt.
 
Ionesco was een absurdist, iemand voor wie god niet meer bestaat en die geen zin kan ontdekken in het bestaan. In 1962 was hij ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijk naderende einde onder ogen te zien en schreef dit intrigerende stuk waarin niet alleen de koning, maar met hem ook zijn hele koninkrijk sterft.

De koning sterft gaat op donderdag 24 januari in première in de Toneelschuur Haarlem en is van 19 januari tot en met 9 maart te zien in de theaters in het land. Meer informatie: www.toneelschuurproducties.nl/koning
 
Olivier Diepenhorst over De koning sterft
“Met het sterven van de Koning, verdwijnt ook alles wat hij ooit gedacht, gevoeld of waargenomen heeft. Want waar zou het kunnen blijven? Als kind al kon ik mijn hoofd breken over de absurditeit van ons eigen bestaan en was ik gefascineerd door de vraag waarom er überhaupt ‘iets’ is in plaats van ‘niets’. Ik vind het mooi hoe Ionesco in het schemergebied tussen leven en dood op zoek gaat naar hoe we om moeten gaan met de wetenschap dat we er ooit niet meer zullen zijn.”
 
 
 
De koning sterft is een theatervoorstelling van Toneelschuur Producties
regie Olivier Diepenhorst tekst Eugène Ionesco vertaling Tom Kleijn  met Jip van den Dool, Abke Haring, Krisjan Schellingerhout, Imke Smit decor Marc Warning kostuumontwerp Vita Mees lichtontwerp Casper Leemhuis geluidsontwerp Pim van den Heuvel dramaturgie (stage) Laura Schomaker  met dank aan Koen Tachelet

EVENEMENT
zaterdag 19 januari 2019 - zaterdag 9 maart 2019
Haarlem
kosten : vanaf € 12,50

organisatoren

Toneelschuur Producties

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Toneelschuur Producties.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.