Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Wijs en waarachtig: vrijheid & gemeenschapsvorming

Een symposium rond de vraag hoe individuele vrijheid samen kan gaan met religieuze gemeenschapsvorming. Met de Joodse filosofe Catherine Chalier (Levinas-expert), en theologen Chris Doude van Troostwijk, Christa Anbeek. Lezingen en workshops.

Op 7 december organiseert het Doopsgezind Seminarium (VU) in de doopsgezinde kerk Haarlem een symposium getiteld: Wijs en Waarachtig. Individuele vrijheid, Levenswijsheid, Spirituele gemeenschapsvorming.

’s Morgens zijn er lezingen van Catherine Chalier, Chris Doude van Troostwijk, Christa Anbeek. ’s Middags zijn er diverse filosofische workshops. 

In Frankrijk verwierf Catherine Chalier (1947) bekendheid als medewerker en specialiste van Emmanuel Levinas. Vanuit diens filosofie van het 'gelaat van de ander' ontwikkelde ze een heel eigen spirituele en ethische visie. In haar denken passeren kwesties als ecologische verantwoordelijkheid, levensbeschouwelijke pluraliteit, bijbelse spiritualiteit en lichamelijkheid, gedenken en verzoenen en - vooral in haar recente boeken - de mystiek van het chassidische jodendom. Laverend tussen ethische waarachtigheid en spirituele wijsheid, inspireert haar werk het vrijzinnige denken over de relatie tussen persoonlijke keuze en gemeenschappelijke traditie: als religie de unieke manier is waarop jij vorm geeft aan wat jou persoonlijk raakt, hoe vorm je dan nog een gemeenschap? 

De Franse filosofe stelt dat individuele vrijheid en verantwoordelijkheid alleen tot hun recht komen vanuit een oprecht gedeelde humaniteit. Ze pleit voor een vrije omgang met heilige teksten, zoals die de joodse stroming van het chassidisme eigen is. Dat maakt haar tot een uitstekende gesprekspartner voor wie wil nadenken over vrijheid, levenswijsheid en gemeenschapsvorming.

Het ochtendprogramma met lezingen is deels Engelstalig, de worskhops 's middags zijn in het Nederlands. 

Meer informatie: www.vrijzinnigetheologie.com

SYMPOSIUM
vrijdag 7 december 2018 - vrijdag 7 december 2018
10:00 tot 17:00
Haarlem
kosten : €25

inschrijven

per e-mail
telefonisch: 0206230914

organisatoren

Wisselleerstoel Vrijzinnige Theologie, Doopsgezind Seminarium (VU)

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Wisselleerstoel Vrijzinnige Theologie, Doopsgezind Seminarium (VU).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.