Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Filosofische films

In deze cursusreeks staan ‘filosofische films’ centraal: films die overduidelijk filosofische thema's aan de orde stellen.

Inhoud
We bekijken films rond drie filosofische probleemvelden. Het eerste veld betreft de vraag: wat is de werkelijkheid? The Matrix en The Truman Show vragen, ieder op hun eigen manier, of de werkelijkheid om ons heen wel echt is (scepticisme ). De tweede filosofische vraag luidt: wat is de mens? Wij concentreren ons vooral op de rol die de ander bij ons zelfbeeld speelt. Kun je een ander worden door je in gedachten, gevoelens en gedrag als die ander voor te doen (Certified Copy)? Kun je je zelfbeeld onderhouden als anderen dat niet regelmatig bevestigen? Het derde filosofische probleemveld bevraagt wat we moeten doen. Het betreft dus films rond (praktische) ethische kwesties. Ex Machinabehandelt de vraag of robots ooit met mensen vergeleken kunnen worden. Aan Minority Report ligt de vraag ten grondslag of we verantwoordelijk zijn voor iets wat we niet gedaan hebben?

Opzet
Na een filosofische inleiding kijken de cursisten naar films over deze filosofische kwesties. Daaropvolgend vindt de nabespreking plaats. In het laatste college worden alle thema's met elkaar verbonden.

10.00 – 11.00 uur - inleiding
11.00 – 11.15 uur - pauze
11.15 – 12.45 uur - film
12.45 – 13.00 uur - bespreking film

Onderwijsvorm
Hoorcollege met filmvertoning.

Literatuur
Cursisten kunnen bij aanvang van de cursus bij de docent voor € 6,- een boekje aanschaffen, Filosofische films. Film en filosofie 4. Voor elk college wordt een hand-out beschikbaar gesteld via de website van de cursus.

Docent
Dr. Rob van Gerwen is senior docent en onderzoeker aan het departement Filosofie en Religiewetenschap (faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht). Hij is verbonden aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en de Hogeschool der Kunsten in Utrecht. Daarnaast heeft Van Gerwen een eigen bedrijf: Consilium Philosophicum. Hij publiceerde vele artikelen en boeken, meestal over onderwerpen uit de filosofie van de kunst, onder meer een met cum laude beoordeeld proefschrift, Art and Experience. In 2016 verscheen bij uitgeverij Klement Moderne filosofen over kunst (tweede druk 2017). In 2018 verscheen, ook bij uitgeverij Klement, Zullen we contact houden. Hoe we de geest uit ons wereldbeeld verwijderen. Zijn volgende boek zal gaan over de morele aspecten van de kunstpraktijk. Op zijn website staan onderwijsbeschrijvingen, filosofische overpeinzingen, artikelen, voordrachten en een weblog: http://www.phil.uu.nl/~rob

Website van deze cursus:http://www.consiliumphilosophicum.nl/2019/hovo_filosofisch/

CURSUS
vrijdag 1 februari 2019
Nijmegen
kosten : €273

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.