Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Waarom Freud en Lacan ertoe doen

-

Freud is een charlatan, Lacan een sjamaan en de hele psychoanalyse een achterhaalde zaak. Stuk voor stuk weerlegt deze cursus vakkundig deze drie populaire statements. Als je eenmaal de basisintuïties van de psychoanalyse begrijpt, zie je hoe zij vooral voor een zelfkritische menswetenschap staat. Zij biedt de tools voor een benadering van de mens die van zelfkritiek een heus uitgangspunt maakt.

Inhoud
Is een wetenschap van het subjectieve mogelijk? Kunnen we de eigen en andermans psyche echt kennen? Wie ernstig over die vragen nadenkt, vindt onvermijdelijk psychoanalytisch gedachtengoed op zijn pad. Natuurlijk zijn de antwoorden die Freud en Lacan geven voor kritiek vatbaar, maar dat neemt niet weg dat zij scherper dan wie ook de juiste vragen stellen. Het onbewuste waar ze het over hebben, gaat vooral ook over hun eigen onbewuste, over hun eigen (en ons aller) onvermogen toegang te krijgen tot de fundamenten van onze kennis en van onze psyche in het algemeen. Psychoanalyse is vooral zelfkritiek. Zij biedt de tools om ons tegen de oververhitte pretenties van de heersende wetenschapscultuur te wapenen. Vandaag de dag is zoiets meer dan welkom. En misschien is dat wel de verborgen reden waarom de psychoanalyse in het wetenschappelijke landschap zo alom verguisd wordt.

De inzet van de psychoanalyse wordt tijdens deze cursus in alle scherpte aan het licht gebracht. Verrassend hoe Baron van Munchausen daarin een leidraad kan zijn. De cursus legt de meerwaarde van het psychoanalytische denken bloot, niet alleen inzake psychotherapie, maar ook in analyses van cultuur, kunst en politiek.

Een boek van Marc De Kesel dat de titel van deze cursus draagt, verschijnt begin 2019. Deze cursus biedt een inleiding in dat boek.

Onderwijsvorm
Hoorcollege.

Literatuur
Marc De Kesel, Waarom Freud & Lacan ertoe doen. Munchausen: paradigma voor een wetenschap van het subject, Nijmegen: Vantilt, 2019.

Docent
Dr. Marc De Kesel is directeur interne & externe zaken van het Titus Brandsma Instituut, Radboud Universiteit, Nijmegen. Vanuit filosofisch perspectief doet hij aan onderzoek in religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie, lacaniaanse psychoanalyse en kunst- & cultuurkritiek. Hij publiceerde over dit onderwerp eerder al voor een internationaal publiek Eros & Ethics. Reading Lacan’s Seminar VII (Albany NY: SUNY Press, 2009).

CURSUS
vrijdag 8 februari 2019
Nijmegen
kosten : €225

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.