Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

De mens als avontuur

Een inleiding in de filosofie van de geest

Deze cursus heeft als doel te laten zien dat we als mens meer zijn dan een stuk artificiële intelligentie of biochemisch substraat. Leidend is niet het debat met de sociobiologen of neurofysici en cognitiewetenschappers, maar de menselijke waardigheid zoals deze juist door zijn geestelijke activiteit tot uitdrukking komt. We betogen dat beide, de waardigheid van de mens en de mens als geestelijk wezen, nauw samenhangen en maken zodoende kennis met de rijke traditie van de filosofie van de geest.

Inhoud
Filosofie begint met het verlangen naar zelfkennis. Fundamentele vragen als ‘waar komen we vandaan?’, ‘waar zijn we naar op weg?’ en ‘waar dient dit allemaal toe?’, zijn ingegeven door die ene vraag: ‘wie zijn wij?’ Dit zelfonderzoek is een uitdrukking van de geest, geest begrepen als openheid voor zin. De mens maakt beelden van zichzelf, van zijn plaats en rol in de wereld en van de zin van alles. In deze cursus richten we de aandacht niet op die beelden maar op dit zelf dat tegelijk onderwerp en bron is van het zelfonderzoek.

De openheid voor zin heeft de intellectuele geschiedenis van de mens mogelijk gemaakt, en doet dat nog steeds, maar die geschiedenis is méér dan een culturele ontwikkeling. Geest is niet hetzelfde als cultuur. Zin ligt niet helder en duidelijk aan de oppervlakte, zin heeft iets onbeslists en is open. De dingen die ons aanspreken zijn als een brief. Vanuit onze verwachting lezen we de brief. De geheimen die zij prijsgeeft, zijn ook onze geheimen. In die zin is de dialoog tussen mens en werkelijkheid een avontuur van ons zelf.

Opzet
We behandelen enkele van de grondvragen die in het zelfonderzoek naar voren komen: vrijheid, innerlijkheid, existentie. Verder werpen we een licht op de fundamentele verhouding van het zelf tot de waardigheid van de mens.

Plato en de ontdekking van het zelf
Aristoteles en de werkelijkheid die we door handelen tot stand brengen
Augustinus en de innerlijkheid van het zelf
Montaigne en het zelf als een experiment
Descartes en de volharding van het zelf
Schelling en het zelf als kunstwerk
Kierkegaard als arts van het zelf
Nietzsche en de waan van de supermens
Heidegger, het zelf en het humanisme
Sartre en de existentie van het zelf

Onderwijsvorm
Hoorcollege met de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Literatuur
Cursisten krijgen bij aanvang van het eerste college een reader.

Docent
Drs. Theo Janssen studeerde sociologie en filosofie in Nijmegen.

CURSUS
donderdag 31 januari 2019
Nijmegen
kosten : €343

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.