Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Ethiek 3.0

Goed omgaan met het kwaad

Stelt u zichzelf wel eens de vraag hoe u als mens ‘goed’ kan doen? En wat ‘het kwaad’ zou kunnen inhouden? In hoeverre dat kwade ook in onszelf schuilt? En hoe het te hanteren valt, zowel individueel als maatschappelijk? Dan vindt u hier antwoorden.

Inhoud
De vraag ‘Wat moet ik doen?’ is een van de vier vragen die volgens Kant van belang zijn voor de filosofie, naast ‘Wat kan ik weten?’, ‘Wat mag ik hopen?’ en ‘Wat is de mens?’ Het is een vraag die nog altijd mensen bezighoudt, ook al wordt soms gesteld dat we in de moderne westerse samenleving geen moraal meer hebben. Er zou niet langer ‘goed’ of ‘kwaad’ zijn, er zouden slechts zeer uiteenlopende opvattingen over bestaan die geen van alle het pleit kunnen beslechten. Aldus luidde bijvoorbeeld de diagnose van onder andere Alasdair MacIntyre die hij alweer ruim vijfendertig jaar geleden ontvouwde in zijn After Virtue. Het alternatief van deze ethicus: een teruggrijpen op de deugden van Aristoteles, in een aangepaste, gemoderniseerde vorm.

In deze cursus benaderen we een aantal hedendaagse uitdagingen aan onze moraal. We doen dit aan de hand van de zeven hoofdzonden, zoals die ooit door de katholieke kerk zijn geformuleerd: hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en gemakzucht. We zullen zien waar deze in onze huidige wereld terug te vinden zijn, hoe ze kunnen worden verklaard en op welke wijze we ze positief kunnen hanteren. We gaan daartoe te rade bij de hier al genoemde filosofen; bij anderen zoals Spinoza, Rüdiger Safranski of Susan Neiman; maar we vormen ook nieuwe ideeën. Na afloop van deze cursus kent u de hoofdlijnen van enkele interessante visies op de vraag hoe goed om te gaan met het kwaad en heeft u een beter begrip van haar actuele relevantie, in onze maatschappij en mogelijk ook in uw eigen leven. U verkrijgt al met al een antwoord op de vraag: Wat moet ik doen?

Opzet
In acht bijeenkomsten komen we aan de hand van een aantal grote denkers en de zeven ‘zonden’ tot een inspirerende ethiek, toepasbaar in onze tijd. We bespreken actuele problemen die deze ethiek uitdagen. Daarbij hanteren we allerlei concrete voorbeelden uit het Nederland en de wereld die ons anno 2019 omringen.

Onderwijsvorm
De bijeenkomsten hebben een sterk gevarieerd karakter. We sluiten aan bij de actualiteit en bij vragen van de deelnemers. We maken zowel gebruik van wetenschappelijke literatuur en de inzichten van de docent, als van kranten- en tijdschriftartikelen of fragmenten van radio, tv en internet.

Literatuur
U ontvangt een reader met relevante teksten.

Docent
Dr. Remko van Broekhoven (1967) is politiek filosoof en docent aan The School of Life Amsterdam. Hij heeft politiek-filosofische en ethische vakken gedoceerd aan de Hogeschool Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde de boeken Staat van Tederheid (2007), Verbeter de wereld, begin om halfelf (2011), en De Bewakers Bewaakt (2016).

CURSUS
woensdag 6 februari 2019
Nijmegen
kosten : €288

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.