Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Leergang Filosofie, deel VIII

Inleiding in de hedendaagse wijsbegeerte (1900-heden), deel 2

Inhoud
Tijdens de eerste colleges maken we kennis met de tegendraadse, omstreden en uitdagende analyses van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben in zijn project Homo sacer(de heilige mens). In dit boek toont Agamben aan dat politiek altijd biopolitiek is geweest. We staan stil bij de vraag wat precies moet worden verstaan onder biopolitiek en een heilige mens. De biopolitieke gedaante van politiek heeft haar meest wrede gezicht opgezet in de Duitse concentratiekampen, maar ook het euthanasiedebat in Nederland is een manifestatie ervan. Tijdens de colleges moet vooral duidelijk worden wat de gevolgen en gevaren zijn van deze biopolitieke gedaante van de politiek, en hoe eraan te ontkomen.

Emanuele Severino wordt in eigen land gezien als de belangrijkste hedendaagse Italiaanse filosoof. Inzet van zijn denken is de strijd tegen het nihilisme, maar hij geeft daaraan een volstrekt andere invulling dan Nietzsche. Sterker nog, voor Severino is de Duitse denker bij uitstek een van de representanten van het vigerende nihilisme, net als zijn landgenoot Heidegger. In essentie is het nihilisme niets anders dan de opoffering van het zijn aan de tijd of het worden en daarmee de vergetelheid van de oorspronkelijke zijnswaarheid zoals die onthuld werd door Parmenides. In het spoor van het beroemde leerdicht van Parmenides wijst Severino ons erop dat zijn nooit met niet-zijn besmet kan worden, met als gevolg dat alles eeuwig is. Tijdens de colleges wordt stilgestaan bij deze oorspronkelijke waarheid en de wijze waarop ze wordt bewezen.

De Franse filosoof Quentin Meillassoux bindt in zijn werk de strijd aan met de hedendaagse erfgenamen van Kant, die het standpunt huldigen dat het onmogelijk is kennis te verwerven van de werkelijkheid op zichzelf. Meillassoux spreekt in dit geval van correlationisme: denken en zijn kunnen niet onafhankelijk van elkaar worden gedacht, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Probleem is echter dat dit heersende filosofische verhaal zich onmogelijk laat verenigen met de moderne wetenschappen. Wetenschappers zijn niet bezig met louter de voorstellingen van de werkelijkheid, maar pretenderen uitspraken te doen over de werkelijkheid op zichzelf. Meillassoux geldt dan ook als een van de belangrijkste stemmen in het hedendaagse realismedebat.

Tijdens de laatste colleges staan we stil bij Technik. Kapital. Medium. Das Universale und die Freiheit, ongetwijfeld het belangrijkste boek van de Duitse denker Peter Trawny tot nu toe, waarin hij ons een controversiële analyse biedt van de wereld waarin wij leven. Steeds wordt er bijna als vanzelfsprekend van uitgegaan dat de mens als vrij wezen de wereld waarin hij leeft kan veranderen. Niets is echter minder waar! Onomwonden stelt Trawny dat alles wat is noodzakelijk is zoals het is.

Opzet

Onder meer de volgende onderwerpen komen aan de orde:
- politiek als biopolitiek of het concentratiekamp als paradigma van de moderne tijd;
- de zoektocht naar een eigenlijke ontologische differentie;
- Meillassoux en zijn strijd tegen het vigerende correlationisme;
- de noodzakelijke wereld van Techniek-Kapitaal-Medium.

Onderwijsvorm
Hoorcolleges.

Literatuur
Voor aanvang van het eerste college ontvangen cursisten een reader.

Docent
Drs. Nico Dieteren verzorgt, na afronding van de studies Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie, sinds vele jaren cursussen voor diverse HOVO-instellingen. Op dit moment werkt hij aan een proefschrift over Heidegger en Agamben.

CURSUS
woensdag 23 januari 2019
Nijmegen
kosten : €343

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.