Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Spinoza’s spirituele levenskunst

-

Levenskunst is de kunst om van je leven een kunstwerk te maken. Centraal in de levenskunst staat je eigen leven en hoe je je daartoe verhoudt. Het is een zorg voor jezelf, die kan uitmonden in een rijk en creatief leven vol inzicht, kracht en stijl. Spinoza biedt ons in zijn Ethica een metafysische vorm van levenskunst, die op verschillende manieren kan worden toegepast: rationeel, naturalistisch of spiritueel.

Inhoud
Het doel van de cursus is te laten zien hoe je van je eigen leven een kunstwerk kunt maken op basis van een spirituele emotionaliteit. Het hoogtepunt in Spinoza’s Ethica is zijn amor Dei intellectualis, de verstandelijke liefde tot God-Natuur. Deze liefde heeft ook een spirituele lading die diep kan ingrijpen. Maar voordat je hier aan toe bent, moet je eerst je eigen emotionaliteit begrijpen. Je voelt dan bij jezelf hoe sterk je emoties doorwerken en wat het betekent om ze te integreren in een diepere, spirituele liefde voor jezelf.

Dit fascinerende perspectief is ontwikkeld door de Belgische filosoof Herman De Dijn, die Spinoza’s emotieleer op een bijna Freudiaanse wijze ontleedt. De Dijn bezette in 2007 de Spinoza Leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn gastcolleges is een uitgebreide samenvatting gemaakt, die tijdens de cursus wordt gebruikt. Daarmee kunnen we voor het eerst of opnieuw kennis maken met het beroemde ‘kunstwerk’ van Spinoza: de Ethica.

Onderwijsvorm
Hoorcollege met discussie.

Literatuur
Bento de Spinoza, Ethica, in de vertaling van Nico van Suchtelen, Wereldbibliotheek. Wim Lintsen, Spinoza’s levenskunst volgens Herman De Dijn. Deze reader wordt voor aanvang van het eerste college uitgereikt.

Docent
Wim Lintsen is ingenieur en gebruikt deze achtergrond voor een heldere en exacte analyse van complexe filosofische vraagstukken. Hij geeft cursussen aan verschillende HOVO’s en wordt geïnspireerd door het grensgebied tussen wetenschap, filosofie en religie.

CURSUS
donderdag 14 februari 2019
Nijmegen
kosten : €288

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.