Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

David Hume. In zijn tijd en in de onze

-

De Schotse filosoof David Hume leefde van 1711 tot 1776 en is een van de belangrijkste filosofen uit de periode van de verlichting. Hij had een doorslaggevende invloed op Immanuel Kant (1724-1804) en was bij uitstek de filosoof van het empirisme. Dat laatste verklaart zijn invloed op de moderne kennistheorie en wetenschapsfilosofie, vertegenwoordigd door filosofen als Bertrand Russell (1872-1970) en Karl Popper (1902-1994), en op wetenschappers als Albert Einstein (1879-1955). Opvallend is ook de waardering van Albert Schweitzer (1875-1965) voor de ethiek van Hume, een ethiek gekenmerkt door ‘sympathie’ voor wat leeft.

Inhoud
Een groot deel van zijn leven, al van vóór 1750, werkte Hume aan een boek dat uiteindelijk pas postuum kon verschijnen in 1779: Gesprekken over de natuurlijke religie. Alle aspecten van Humes denken, zoals hierboven kort aangeduid, worden hierin ‘aan het werk gezet’. Het was in zekere zin Humes lievelingsboek en tot zeer kort voor zijn dood heeft hij eraan gewerkt en maatregelen genomen om publicatie ervan veilig te stellen.

Het denken van Hume over God en godsdienst brengt niet alleen alle aspecten van zijn filosofie bijeen, het vormt ook een blijvende invloed op het hedendaagse denken op dit vlak, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de discussie rond ‘intelligent design’. Humes invloed is manifest bij hedendaagse filosofen als Richard Dawkins (1941), Daniel Dennett (1942), en in ons land Paul Cliteur (1955) en Herman Philipse (1951) naast (en tegenover!) René van Woudenberg (1957) en Cees Dekker (1959). In deze cursus is er daarom aandacht voor Gesprekken over de natuurlijke religie van Hume. Daarbij gaat het om de betekenis van zijn opvattingen op dit vlak voor zijn eigen tijd en in zijn eigen leven. Zijn afwijkende standpunten maakten zijn leven niet altijd makkelijk.

Maar we bekijken ook de betekenis van Humes werk voor onze eigen tijd. Hij sneed vraagstukken aan die van alle tijden zijn: hoe ver reikt onze menselijke kennis? Waar kun je redelijkerwijs in geloven? Wat is de betekenis van het manifeste kwaad in de wereld? Welke rol kan of mag religie spelen?

Onderwijsvorm
College met veel ruimte voor discussie.

Literatuur
David Hume, Gesprekken over de natuurlijke religie, Budel: uitgeverij Damon (prijs: €16,90).

Docent
Dr. Ton Vink (www.ninewells.nl) is schrijver, filosoof en eindredacteur van Filosofie & Praktijk. Hij publiceert regelmatig over humanisme en verlichting en promoveerde op de Schotse filosoof David Hume.
Docent: dr. Ton Vink

Dag: dinsdag

Tijd: 13.30 - 15.15 uur

Bijeenkomsten: 6

Aanvang: 22 januari

Laatste: 26 februari

Kosten: € 219,-

Navigatie
Sla navigatie over (Navigatie)Leergangen
Cursussen

Cursussen voorjaar 2019 op maandag
Cursussen voorjaar 2019 op dinsdag
Cursussen voorjaar 2019 op woensdag
Cursussen voorjaar 2019 op donderdag
Cursussen voorjaar 2019 op vrijdag

Overige activiteiten
Zoeken op discipline
Algemene Informatie
Organisatie
Actueel
LinksTerug naar navigatie (Navigatie)

CURSUS
dinsdag 22 januari 2019 - dinsdag 26 februari 2019
13:00 tot 15:00
Nijmegen
kosten : €219

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

HOVO

Meer informatie over dit evenement vindt u bij HOVO.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.