Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Paulus in de hedendaagse filosofie

Door Gert-Jan van der Heiden | start 31 oktober | 15.30 - 17.15 uur | 7 colleges | € 205,-

De brieven van Paulus krijgen vandaag de dag weer volop belangstelling van verschillende filosofen – en vooral ook van filosofen die Paulus’ geloofsovertuiging niet delen. Waarom is dat? Wat vinden deze filosofen bij Paulus? In deze cursus bespreken we een aantal centrale auteurs om antwoorden te krijgen op deze vragen.

Inhoud
Paulus was een van de vroege leiders van de christelijke gemeenschap en speelt een centrale rol in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom. Hij stichtte gemeenschappen van gelijkgestemden en ontwikkelde daardoor een politieke en culturele identiteit. De brieven die hij schreef om het contact met de door hem gestichte gemeentes te onderhouden, maken deel uit van het Bijbelse Nieuwe Testament. In deze brieven zette hij zijn gedachten over de maatschappelijke en politieke orde uiteen.

Deze brieven van Paulus staan vandaag de dag weer in het centrum van de belangstelling van diverse filosofen. Opvallend is de aandacht van filosofen die de geloofsovertuiging van Paulus niet delen. Wat spreekt hen zo aan in de brieven van Paulus?

Opzet
In zeven bijeenkomsten gaan we in op de Paulus-lectuur van de filosofen Giorgio Agamben, Alain Badiou, Martin Heidegger, Jacob Taubes en Slavoj Zizek. We gaan hierbij in het bijzonder in op de vraag naar de filosofische betekenis van Paulus’ spreken over wet en genade, zijn gedachten over het eind van de wereld en de wederkomst van Christus. We zullen zien hoe deze thema’s implicaties hebben voor zowel fundamenteel filosofische vragen als allerlei politiek-filosofische kwesties.

Onderwijsvorm
Hoorcollege. Er wordt hierbij van de deelnemers verwacht om zich voor te bereiden aan de hand van van tevoren opgegeven teksten.

Literatuur
Gert-Jan van der Heiden, Het uitschot van de geest. Paulus onder filosofen, Nijmegen: Uitgeverij Vantilt, 2018. Hand-outs van primaire literatuur worden beschikbaar gesteld.

Docent
Prof. dr. Gert-Jan van der Heiden is hoogleraar metafysica aan de Radboud Universiteit.

Data
Wekelijks op woensdag van 31 oktober t/m 12 december

CURSUS
woensdag 31 oktober 2018 - woensdag 12 december 2018
15:00 tot 17:00
Nijmegen
kosten : €205

inschrijven

via het web
per e-mail

organisatoren

Radboud Enrichment

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Radboud Enrichment.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.