Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Is democratie voor iedereen?

Naar aanleiding van het onlangs verschenen boek 'Futures of Democracy' gaan we in samenwerking met Uitgeverij Wilde Raven in gesprek over de vraag: Is democratie voor iedereen? En zoja, hoe doen we dat dan, als iedereen mee mag praten? Of kunnen we beter mensen uitsluiten? Volgens filosoof Evert van der Zweerde mogen we mensen nooit uitsluiten.

Tijdens de ‘paraplurevolutie’ afgelopen maand in Hongkong werd de roep om democratie snel neergeslagen. Een beetje door de oproerpolitie van de Chinese regering. Maar meer nog door de middenklasse, die de demonstranten verweet dat ze geen klanten meer kregen en dat de orde werd verstoord. Elders grijpen radicale strijders naar geweld. Is dat omdat ze niet mee willen praten of het niet mogen? En bovenal: willen we wel dat iedereen meepraat? 

Politiek filosoof Evert van der Zweerde vindt dat mensen uitsluiten altijd erger is dan ze te betrekken in beslissingsprocessen. Hoe radicaal mensen ook zijn, we moeten ze altijd laten meepraten en meebeslissen. Wanneer we dat niet doen creëren we alleen maar grotere problemen. Dus ook radicale islamisten, mensen die de democratie willen afschaffen en populisten horen erbij.

Maar hoe doen we dat, iedereen laten meepraten? Biedt moderne technologie een uitkomst? Hoe praat je eigenlijk met iemand die niet met jou wil praten? En wat is er mis met een politiek systeem waarin niet iedereen mee mag praten? Komt u meepraten in het filosofisch café?

Locatie: Berg en Dalseweg 33, te Nijmegen

SYMPOSIUM
dinsdag 4 november 2014 - dinsdag 4 november 2014
Nijmegen
kosten : € 3,-

organisatoren

Filosofisch Café Nijmegen

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Filosofisch Café Nijmegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.