Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Bach, kunst en 400 jaar christelijk-hermetische filosofie

Kunstenaars die bezield zijn door een verheven idee ervaren vaak de opdracht het mysterie daarvan te verdiepen door scheppend werkzaam te zijn. Sommigen slagen erin om het ware, het goede en het schone in hun creaties uit te drukken.

De manifesten van de rozenkruisers van 400 jaar geleden kunnen worden beschouwd als een vorm van woordkunst die de mensheid bewust maakt van haar afkomst, haar huidige staat van zijn en haar roeping.

Al snel na het verschijnen van de manifesten gingen beeldende kunstenaars aan de slag om de inspirerende ideeën uit de rozenkruis-geschriften te visualiseren.  Het onlangs verschenen boek ‘Divine wisdom - divine nature’ van uitgeverij ‘In de Pelikaan’ staat vol met beeldmateriaal uit die tijd. De beschouwer wordt door zulke platen op een andere wijze aangeraakt dan door het lezen of beluisteren van tekst.

Ook in de toonkunst worden verheven ideeën uitgedrukt. Werken van de beroemde componist Johann Sebastian Bach zijn daarvan een mooi voorbeeld. Bach zei eens: “Het uiteindelijke doel van alle muziek zou niets anders moeten zijn God te prijzen en de ziel te laven.”

Uit onderzoek van de musicus Kees van Houten blijkt dat in bepaalde composities van Bach een rozenkruis-spreuk uit de Fama Fraternitastis is te herkennen en dat de naam Bach wordt getransformeerd in de naam Christian Rosencreutz. Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat Bach in verbinding stond met rozenkruisers, maar er kunnen wel parallellen worden vastgesteld tussen Bachs muziek en de visies van de klassieke rozenkruisers.

Ook vandaag de dag zijn er kunstenaars die zich laten inspireren door de ideeën van de klassieke rozenkruisers. De Duitse beeldend kunstenaar Alfred Bast is één van hen. Als een pionier van begrijpelijke kunst pendelt hij tussen de ideeënwereld van het vrije geestelijke denken en de begrijpelijke vormen van een eenvoudig hart.

In de rozenkruis-film ‘Reise ins Unerwartene, die in 2014 in première is gegaan, heeft Alfred Bast  de illustratieve impressies van de de reis van Christiaan Rozenkruis rond de Middellandse Zee vormgegeven.

Kees van Houten en Alfred Bast spreken op het symposion ‘Bach, kunst en 400 jaar christelijk-hermetische filosofie’ dat de Stichting Rozenkruis op zaterdag 22 november organiseert op het conferentieentrum Renova in Bilthoven onder het motto ‘De klank van de idee - Het beeld van de inspiratie.’

Frans Baggen bespreekt op het symposion de vier pijlers van de klassieke broederschap, waarop ook de moderne rozenkruisers zich baseren. Het zijn de zuilen van de aloude kunst van bouw, de zuivere alchemie die scheidt en weer verbindt, en in haar uitkomst genezing brengt.

Wendelijn van den Brul gaat aan het einde van de symposiondag in op het belang van de Fama Fraternitatis voor de mensheid. Dat geschrift is een gelaagd document dat op tal van manieren kan worden gelezen.

Aansluitend aan het symposion is er de mogelijkheid om de documentaire ‘Reise ins unerwartene te zien.

 

SYMPOSIUM
zaterdag 22 november 2014 - zaterdag 22 november 2014
10:15 tot 16:00
Bilthoven
kosten : € 40,--

inschrijven

per e-mail
telefonisch: 023-5186185

organisatoren

Stichting Rozenkruis

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Stichting Rozenkruis.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.