Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

De participatiesamenleving inhumaan?

De participatiesamenleving kan heel humaan zijn als burgers er zelf over beslissen en autonomie en gelijkwaardigheid uitgangspunten zijn, vindt sociologe Evelien Tonkens. Wat voor zo’n humane participatiesamenleving nodig is schetst zij in deze Socrateslezing.

De door het kabinet Rutte beoogde participatiesamenleving baart veel onrust. Zijn er wel genoeg mensen die voor elkaar willen en kunnen zorgen? Welke kwaliteit heeft die zorg? Hoe moet het met mensen zonder netwerk? En, het zijn toch gewoon keiharde bezuinigingen?
”Die zorgen zijn terecht”, zegt Evelien Tonkens, ”maar ook een beetje defensief. Participatie is een mooi humanistisch ideaal. Dus laten we niet afwachten tot beleidsmakers en politici dicteren wat het inhoudt. We kunnen beter zelf bedenken hoe we de nieuwe maatschappij willen inrichten. Humanistische waarden bieden een goed houvast. Ik juich veranderingen toe als ze uitgaan van eigen keuzes, gelijkwaardigheid, zelfontplooiing en zorgzaamheid.”

De participatiesamenleving kan pas humaan zijn als burgers er zelf over beslissen en autonomie en gelijkwaardigheid uitgangspunten zijn, vindt sociologe Evelien Tonkens. Zij schetst levensvatbare contouren voor een nieuwe maatschappij in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond op 2 november in Amsterdam.
 

SYMPOSIUM
zondag 2 november 2014 - zondag 2 november 2014
15:30
Amsterdam

inschrijven

via het web

organisatoren

Rode Hoed, Humanistisch Verbond

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Rode Hoed, Humanistisch Verbond .

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.