Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

The Importance of Resistance and Protest in the 21st Century

Lezing door filosoof Howard Caygill over verzet. Hij bespreekt de ideeën van denkers en politici als Mao, Marx, Nietzsche, Clausewitz, Gandhi en Sartre.

De opstand in Syrië, Wikileaks, de Arabische Lente, de Occupybeweging, de Intifada van de Palestijnen, de demonstraties van de Grieken. Verzet houdt de gemoederen altijd bezig.

In On Resistance. A Philosophy of Defiance (2013) analyseert de Britse filosoof Howard Caygill het begrip verzet. Wat is verzet? Wat is het belang van verzet? Maar ook: wat zijn de gevaren van verzet?

Caygill bespreekt de ideeën van denkers en politici als Mao, Marx, Nietzsche, Clausewitz, Gandhi en Sartre. Zo zet hij Mao’s geloof in gewelddadig verzet tegenover Gandhi’s pleidooi voor geweldloos verzet. Geweld escaleert gemakkelijk, geweldloosheid geeft legitimiteit. Maar is verzet mogelijk zonder een zekere acceptatie van geweld en dood?

Na zijn lezing gaat Caygill in gesprek met politiek filosoof Evert van der Zweerde en historicus en filosoof Bart Verheijen. Verheijen opent de avond met een korte lezing over de Franse Revolutie als de bakermat van het begrip ‘verzet’.

Howard Caygill is hoogleraar Moderne Europese filosofie aan de Kingston University London. Naast On Resistance publiceerde hij onder meer Levinas and the Political (2002) en Walter Benjamin: the Colour of Experience (1998)

Bart Verheijen studeerde geschiedenis en filosofie en werkt aan een proefschrift over verzetsliteratuur in de Napoleontische tijd. Voor Geschiedenis onder de guillotine. Twee eeuwen geschiedschrijving van de Franse Revolutie (2013) ontving hij de Prix de Paris.

Evert van der Zweerde is hoogleraar Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit.

De voertaal is Engels.

SYMPOSIUM
donderdag 6 november 2014 - donderdag 6 november 2014
Nijmegen
kosten : € 9,50

organisatoren

Soeterbeeck Programma

Meer informatie over dit evenement vindt u bij Soeterbeeck Programma.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.