Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Nieuws

17 maart 2014
Negen internationale denkers bij de G8 van de Filosofie

Niet acht, maar negen internationale filosofen verzorgen het avondvullende programma van de G8 van de Filosofie. Achille Mbembe kan niet aanwezig zijn, zijn plaats wordt ingenomen door Aziz al-Azmeh  én Sophie Oluwole. Deze twee prominente denkers sluiten zich aan bij Peter Sloterdijk, Zygmunt Bauman, Chantal Mouffe, Damon Young, Markus Gabriel, Benjamin Barber en John Gray. Samen met een groot aantal Nederlandse filosofen buigen zij zich over de belangrijkste problemen van deze tijd.

Aziz al-Azmeh bespreekt de relatie tussen religie en moderniteit en de rol van de islam in onze hedendaagse ‘verlichte’ wereld. De islamitische wereld is geen vaststaande, religieuze traditie maar een politieke en sociale constructie. Sophie Oluwole is een kritisch traditionalist. Ze onderzoekt de verhouding tusen de authentieke Afrikaanse filosofie en de westerse filosofische traditie. Geniet de westerse filosofie, met haar rationele en kritische houding, meer aanzien wereldwijd?  Moet er binnen de filosofie ruimte worden gemaakt voor spirituele en religieuze ideeën?


13 februari 2014
De G8 van de Filosofie in recordtempo uitverkocht!

Alle 1500 toegangskaarten voor de G8 van de Filosofie zijn binnen een maand uitverkocht! 

Daan Roovers is blij verrast over het succes van deze internationale editie van de Filosofie Nacht, die ze twaalf jaar lang organiseerde. “De kaartverkoop is nog nooit zo razendsnel gegaan. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel belangstelling is voor een filosofische benadering van maatschappelijke vragen.”

Wie geen kaartje heeft weten te bemachtigen, kan het evenement toch van dichtbij volgen: de komende maanden publiceren we op onze website leuke inside informatie over de sprekers en lichten we langzaam aan een tipjes van de sluier over het programma. Via Facebook  en Twitter kan bovendien iedereen meediscussiëren. Daarnaast wordt er tijdens de G8 een internationale live-uitzending van het HUMAN-programma Het Filosofisch Kwintet opgenomen. Ook andere onderdelen van de avond worden gedocumenteerd in beeld en geluid, én we maken achteraf een geschreven verslag. Zo zorgt de organisatie van de G8 ervoor dat iedereen terug kan lezen, kijken en luisteren wat zich tijdens de sessies van de G8 heeft afgespeeld. Zodat de denkkracht van de G8 van de Filosofie verder strekt dan de avond zelf.

22 januari 2014

Helft van de kaarten verkocht!

De kaartverkoop van de G8 van de Filosofie gaat als een speer! In slechts vijf dagen tijd is de helft van de kaarten al verkocht. Zorg ervoor dat je dit niet mist en koop nu je kaart

17 januari 2014

Namen G8 van de Filosofie bekend!

De G8 van de Filosofie gaat definitief door: De eerste 7 namen zijn bekend en de kaartverkoop is van start! Peter Sloterdijk, John Gray, Chantal Mouffe, Zygmunt Bauman, Benjamin Barber, Markus Gabriel en Damon Young zijn aanwezig. De denker die de G8 compleet maakt, wordt zeer binnenkort aangekondigd.  Klik op ‘denkers’ voor meer informatie.

17 januari 2014

Filmpje G8 van de Filosofie

Daan Roovers en René Gude spraken in het Ambassade Hotel over de G8 van de filosofie. Welke onderwerpen moeten absoluut aan bod komen? Wat is het belang van de G8? Daniel Dennett kan helaas niet aanwezig zijn, maar we spraken hem kort over de G8. Dennett zou graag zien dat de denkers zich buigen over de invloed van technologische veranderingen op de betekenis van het leven.  We kunnen Dennett alvast toezeggen dat deze kwestie zeker besproken zal worden. Benjamin Barber is een van de acht denkers die deel uitmaakt van de G8. Wat is volgens hem het belangrijkste probleem van deze tijd?