Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 3/2018

Nieuw feministisch materialisme 

Annelies Kleinherenbrink

Het nieuw feministisch materialisme verbindt gender en het materiële lichaam op een nieuwe manier met elkaar. Annelies Kleinherenbrink licht toe wat deze benadering oplevert voor het debat omtrent sekse en gender in ons brein.
 

Taal heeft te veel macht toebedeeld gekregen. (…) Taal doet ertoe. Discours doet ertoe. Cultuur doet ertoe. Op een bepaalde, belangrijke manier lijkt het erop dat het enige wat er niet toe doet, materie is. (…) Hoe komt het dat we taal en cultuur een eigen handelingskracht en historiciteit toedichten, terwijl we materie voorstellen als passief en onveranderlijk (…) ?
Karen Barad 2003: 801, eigen vertaling.

Diverse winkels, waaronder de H&M, verkopen T-shirts met de slogan ‘Feminism is the radical notion that women are people’. We kunnen vraagtekens zetten bij deze vercommercialisering van feministisch gedachtegoed en bij de ironie dat veel van deze T-shirts waarschijnlijk onder slechte omstandigheden worden gemaakt door vrouwen in lagelonenlanden. Ik wil hier echter de aandacht vestigen op een andere vraag die deze slogan oproept: wat zijn ‘vrouwen’ eigenlijk? Een veelgehoord antwoord is dat dit een kwestie van biologie is: wie een vrouw is, wordt bepaald door fysieke eigenschappen zoals chromosomen of genitaliën. Vaak gaat men hierbij nog een stap verder en worden ook psychologische eigenschappen als een kwestie van biologische sekse beschouwd. Zo zouden vrouwen een groter empathisch vermogen bezitten en mannen een groter talent voor techniek hebben vanwege ‘de natuur’. Een eeuw geleden werden dergelijke ideeën gebruikt om vrouwen het kiesrecht te onthouden; vandaag de dag worden zo vrouwenquota voor leidinggevende posities of ander diversiteitsbeleid ontmoedigd. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden