Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Nietzsche in de Méditerranée

Nietzsche in de Méditerranée

Van 6 t/m 13 september 2015 organiseert Filosofie Magazine een 8-daagse filosofiereis onder leiding van prof. dr. Paul van Tongeren.

Schrijf u in voor deze reis

In het voetspoor van Friedrich Nietzsche

Nadat Nietzsche afscheid had genomen van Bazel en zijn leeropdracht had neergelegd, leidde hij een zwervend bestaan. Steeds was hij op zoek naar de beste klimatologische condities voor zijn zwakke gestel. Dat bracht hem in de zomer naar het Zwitserse hooggebergte, maar de rest van het jaar veelal naar Zuid-Frankrijk en Italië. Op deze reis bezoeken we enkele van de mooiste steden waar hij voor langere of kortere tijd verbleef.

Nice behoorde tot circa 1860 tot Italië, maar heette ook in Nietzsche’s tijd bij velen nog Nizza. Nietzsche kwam er voor het eerst in de winter van 1883 en keerde daarna elke winter terug naar de stad die ook toen al in Europa de meeste uren zon en heldere lucht had.
Genua werd van de steden in deze reis door Nietzsche wel het vaakst bezocht: hij was er sinds 1876 zeker vijf keer en bracht er graag de hele winter door. De stad van Columbus die durfde uit te varen naar een onbekend gebied, sprak zeer tot zijn verbeelding.
Turijn bezocht hij pas aan het eind van zijn leven als filosoof. Hij woonde er van april tot juni 1888 en daarna weer van september van dat jaar tot aan de fatale dag in januari 1889 waarop hij huilend een paard omhelsde dat door de koetsier werd afgeranseld. Daarmee viel de waanzin als een nacht over de geest van een van de meest scherpzinnige denkers van het avondland.

Nietzsche schreef veel van zijn belangrijkste teksten in deze drie steden. We zullen aan de haven van Genua zijn gedichten over Columbus lezen, in de buurt van Nice het pad lopen waarop een hoofdstuk uit het derde deel van Also sprach Zarathustra werd gedicht, en in Turijn de plaatsen bezoeken waarover hij schrijft in zijn laatste aantekeningen. De teksten zullen worden verzameld in een reader die voorafgaand aan de reis aan de deelnemers wordt toegezonden.

 
PROGRAMMA
 
dag 1, zo 06-09
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Nice en aansluitend transfer naar ons hotel, waar we twee nachten verblijven.
 
‘s Middags een kort eerste college over Nietzsche’s leven in de periode waarin hij in de door ons bezochte steden leefde, en een kennismaking met het Nice van Nietzsche tijdens een stadswandeling. ‘s Avonds gezamelijk diner in een nabij het hotel gelegen restaurant.
 
dag 2, ma 07-09
’s Ochtends cursus in het hotel. Dit tweede college gaat over de ontwikkeling van de vrije geest. We lezen een tekst die Nietzsche hierover in Nice schreef: het voorwoord bij de nieuwe uitgave van zijn boek Menschliches, Allzumenschliches (1. Band). In de voorwoorden die hij in 1886 toevoegt aan een nieuwe uitgave van zijn eerder gepubliceerde boeken, schetst hij – op een enerzijds heel persoonlijke, maar anderzijds algemeenheid pretenderende wijze – de ontwikkeling die de denker doormaakt naar een echte vrijheid van denken. Tijdens die ontwikkeling ontdekt hij pas wat zijn eigen en eigenlijke opgave is. Die taak blijkt zowel intellectueel als existentieel.
 
De lunch is op eigen gelegenheid. Daarna staat een van de meest geliefde wandelingen van Nietzsche op het programma: van het Observatoire op de Mont Gros naar de Mont Boron. Wie daaraan de voorkeur geeft, kan natuurlijk ook de middag gebruiken voor een bezoek aan een van de vele musea van Nice, bijvoorbeeld Musée d’Art Moderne, Musée Chagall of Musée Matisse. Diner op eigen gelegenheid.

dag 3, di 08-09
Vertrek met de bus richting Genua. Onderweg een bezoek aan Èze. Met wie een stevige klim aankan, lopen we van Èze-bord-de-mer naar Èze-Village, via het schitterende Sentier Nietzsche, het pad waarop Nietzsche een deel van zijn Also sprach Zarathustra dichtte.
Er is in Èze-Village tijd voor een lunch op eigen gelegenheid. ‘s Middags bezoeken we Le Trophée des Alpes in La Turbie. Aansluitend rijden we door naar het hotel in Genua, waar we drie nachten verblijven.
 
Onderweg geeft Paul van Tongeren zijn derde college, over Also sprach Zarathustra, en met name de stukken daarvan die Nietzsche heeft geschreven in Èze en in de omgeving die we de komende dagen bezoeken. ‘s Avonds gezamelijk diner in het hotel.
 
dag 4, wo 09-09
’s Ochtends vierde college in het hotel, over Nietzsche’s levenskunst als de kunst van de transfiguratie, aan de hand van twee teksten van Nietzsche over dat begrip transfiguratie: in Die Geburt der Tragödie vinden we een passage over Rafaels beroemde schilderij La Trasfigurazione en in het voorwoord bij de tweede editie van Die fröhliche Wissenschaft beschrijft Nietzsche de filosofie als de kunst van de transfiguratie.
 
U kunt op eigen gelegenheid lunchen. ‘s Middags treffen we elkaar weer op een centraal gelegen punt voor een wandeling door het historische centrum van Genua en gaan we op zoek naar de plekken waar Nietzsche’s sporen liggen. Indien de tijd het toelaat, brengen we ook een bezoek aan het bijzondere, negentiende-eeuwse Cimitiero di Staglieno, een kerkhof waar Nietzsche graag wandelde. ‘s Avonds gezamelijk diner in een typisch Genuees restaurant.
 
dag 5, do 10-09
Met de bus naar Ruta. Wandeltocht van Ruta naar Portofino, twee stadjes in de omgeving van Genua, waar Nietzsche veel belangrijke teksten heeft geschreven en waar hij graag wandelde. We nemen voor de zekerheid een lunchpakket mee: de wandeling is mooi, maar tamelijk lang. Wie niet meewandelt kan met de bus door naar Portofino en daar op eigen gelegenheid lunchen. Vanuit Portofino nemen we de boot naar Rapallo. Daar dineren we samen in het restaurant dat nu gevestigd is in wat in Nietzsche’s tijd een hotel was en waar hij verbleef. Na het diner brengt de touringcar ons terug naar Genua.
 
dag 6, vr 11-09
‘s Ochtends vertrek naar Turijn, waar we de laatste twee nachten verblijven. Paul van Tongeren geeft in de bus het vijfde college:
over Nietzsche’s verblijf in deze stad, over wat er bekend is van Nietzsche’s waanzin, over de laatste briefjes die hij verstuurde, en over wat er na zijn ‘Umnachtung’ gebeurde met zijn werk en vooral zijn nagelaten aantekeningen.
 
De lunch is op eigen gelegenheid. ’s Middags maken we een stadswandeling langs de plekken waar Nietzsche woonde of die hij bezocht tijdens zijn verblijf in deze prachtige stad. Maar we zullen er ook sporen van Erasmus en van Rousseau vinden. Diner op eigen gelegenheid.
 
dag 7, za 12-09
’s Ochtends zesde college in het hotel: de late Nietzsche.
Aan de hand van enkele van de laatste teksten die Nietzsche zelf nog voor publicatie heeft gereedgemaakt, gaan we in op de problemen bij het interpreteren van deze geschriften, die allerlei tekenen van euforie en megalomanie vertonen.
 
Na de lunch op eigen gelegenheid treffen we elkaar weer op een centraal gelegen punt voor een uitgebreide wandeling naar een van de beroemde uitzichtspunten over de stad: de Monte dei Capuccini, waar Nietzsche graag heen wandelde, en eventueel naar de Basilica di Superga in de heuvels ten oosten van de stad, een plek waar Rousseau graag naartoe liep. Eventueel bezoeken we in plaats daarvan de Mole Antonelliana, in Nietzsche’s tijd gebouwd en door hem Ecce Homo gedoopt. Wie niet wil meewandelen, kan zelf de stad in en bijvoorbeeld een kort bezoek brengen aan de Pinacoteca dell’Accademia Albertina (open tot 17.30 uur), of een van de andere bezienswaardigheden in de stad. ‘s Avond afscheidsdiner in een restaurant nabij het hotel.
 
dag 8, zo 13-09
Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Turijn, vanwaar onze rechtstreekse vlucht naar Amsterdam vertrekt.

 
Reisgegevens
 
Reissom abonnees: € 1.950,-
Reissom niet-abonnees: € 2.020,-
Toeslag eenpersoonskamer: € 295,-
 
Inclusief
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, boottocht Portofino – Rapallo, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 6 colleges (4 in het hotel en 2 in de bus), 1 lunchpakket, 4 diners, reisleiding Paul van Tongeren, organisatorische reisbegeleiding, enkele lokale stadsgidsen, reader met teksten die worden besproken, fooien.
 
Exclusief
Overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, eventuele entrees, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking, boekingskosten à € 20,- per boeking.
 
Groepsgrootte
De reis gaat door bij minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 30.
 
Reisleiding
De reis wordt geleid door prof. dr. Paul van Tongeren. Hij is hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven, en leidt een internationale onderzoeksgroep over Nietzsche. Hij publiceerde veel over deze denker, dichter en componist en leidde al eerder Nietzsche-reizen naar Duitsland, Zwitserland en Italië. Op meerdere avonden zal de heer Van Tongeren een lezing in het hotel verzorgen. Tijdens de reis draagt een organisatorisch begeleid(st)er zorg voor een soepel verloop van de reis.

Kijk voor meer informatie op www.labrysreizen.nl/inschrijvenfilosofiereis