Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2013

Mon cher Sartre

Ger Groot

Enige opwinding trok in augustus 2013 door de wereld toen bekend werd dat er in een antiquariaat in Orléans een briefje was opgedoken van de hand van Albert Camus, gericht aan ‘mijn beste Sartre’. Hadden de twee hogepriesters van het existentialisme immers niet als gezworen vijanden tegenover elkaar gestaan, de één in alle opzichten het tegendeel van de ander? Ger Groot noemt deze opwinding overdreven; de vriendschap tussen Sartre en Camus is nooit een geheim geweest.
 
Daar was nu plotseling dit hartelijke kattebelletje – want meer is het eigenlijk niet. ‘Hier is uw goud,’ zo schreef Camus aan Sartre, ‘dat ik bezet met dankbetuigingen. Ik hoop dat U en de Bever [Simone de Beauvoir] veel kunnen werken. En goed. Want we hebben met onze vrienden slechte arbeid verricht. Zo slecht dat ik er niet goed van slaap. Laat het mij weten wanneer U terug bent. Dan maken we er een ontspannen avond van. In vriendschap. Camus.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden