Twee jaar geleden publiceerde The New York Times een opiniestuk met als titel ‘Should we cancel Aristotle?’. In dat artikel stelt filosofiehoogleraar Agnes Callard dat Aristoteles (384-322 v.Chr.) standpunten verdedigde die moeilijk te verenigen zijn met de hedendaagse moraal: vrouwen zijn gedeformeerde mannen en de meeste slaven worden niet tot slaaf gemaakt, maar zijn dat van nature. Callard brak echter een lans voor Aristoteles en zijn plaats in de filosofiecanon. Aristoteles leefde in een andere tijd en zijn werk is enorm verrijkend. Commentatoren verweten de hoogleraar dat haar opiniestuk een non-discussie aanzwengelde – niemand pleit ervoor Aristoteles te cancelen. Natuurlijk moeten we ons in Aristoteles verdiepen, ondanks het feit dat zijn denkbeelden niet de onze zijn. Een interessantere vraag is of we figuren uit het verre verleden met recht kunnen bekritiseren vanwege hun maatschappelijke stellingname. Neem Aristoteles’ rechtvaardiging van slavernij: had de Griekse wijsgeer beter moeten weten?
Moeten we Aristoteles cancelen?
Sommige mensen zijn van nature slaven, schreef Aristoteles zo’n 25 eeuwen geleden. Moeten we hem zijn ideeën nu kwalijk nemen?
Door Jeroen Hopster op 06 mei 2022

Relevante berichten


Een kerk voor het vrije woord
De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.


Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.


Alle filosofische cafés op een rij
Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende filosofische cafés die er in Nederland plaatsvinden.


‘In de liefde besteden we steeds meer uit aan algoritmes’
Met een bluetooth-seksspeeltje kun je relaties onderhouden op afstand. En dating-apps maken de zoektocht naar een partner minder kwetsbaar. Toch kunnen we volgens antropoloog Roanne van Voorst de toekomst van de liefde niet zomaar aan de technologie overlaten.